Свет

ШОЈГУ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Након Авдејевке, Руси освојили и овај важан град

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Важна победа за Москву неколико дана након освајања Авдијевке.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је, говорећи о акцијама руске војске на фронту, потврдио да је ослобођен још један град у херсонском правцу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кринки је потпуно под руском контролом, тамо је поражено 3.500 украјинских војника, прецизирао је руски председник у разговору са министром.

Оружане снаге Украјине су у граду Кринки први пут употребиле велике дронове са четири крила „баба јага“ за снабдевање својих трупа, рекао је Шојгу Путину.

– Потискивање украјинских трупа није ишло лако јер су Украјинци непрестано гранатирали са десне обале, артиљерија и дронови непријатеља су били веома активни. Ту смо можда први пут видели да преносе муницију, храну и лекове великим дроновима – нагласио је Шојгу

Зашто је Кринки важан

Кринки у коме је некада живело више од 900 сталних становника и у коме су становнци Херсона имали своје викендице у које су долазили викендом или за време лета ван Украјине скоро нико није ни чуо. Сада у Европи сви знају да је Кринки село на источној страни реке Дњепар и да око њега Руси и Украјинци воде жестоку битку, где се смењују речни десанти Украјинаца, а обе стране своју пешадију покривају артиљеријом и авијацијом.

У првим данима рата који је у Украјини почео 24. фебруара Кринки су заузели Руси, као и скоро целу Херсонску област. Јак притисак Украјинаца, натерао је Русе почетком септембра прошле године на повлачење из Херсона. Кринки је остао у рукама Руса. У јунској офанзиви украјинске војске која је почела 4. јуна 2023, после неколико узастопних напада и насилни прелазака реке Украјинцима је пошло да формирају два мања мостобрана на источној страни реке Дњепар.

У операцију преласка кренуло се тек када је ниво реке Дњепар нагло опао, а брзина реке смањила после рушења бране Нова Каховка, која је опустошила западну обалу реке Дњепар, која је и нижа од источне.

Руска војска месецима је улагала значајан труд да сломи мостобран Украјинаца који се налазе на источној обали.

Извор: Srbija Danas/RIA Novosti/TV Front