Издвајамо Православље

БОГОРОДИЦА МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦА ДОНОСИ ЗДРАВЉЕ И СРЕЋУ: Мајке и жене, ОБАВЕЗНО СЕ помолите овако!

Млекопитатељица је назив за икону Пресвете Богородице коју је Свети Сава донео из манастира Светог Саве Освећеног код Јерусалима и положио је у своју испосноцу на Светој Гори.

Легенда каже да се тако испунило пророчанство Светог Саве Освећеног, изречено 800 година пре тога да ће доћи неки свештеник Сава из Србије и да, када се то деси, њему треба предати икону и жезло. И тако, када је Свети Сава посетио манастир монаси су се сетили пророчанства и испунили жељу свог оснивача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На повратку из Палестине у Србију, Свети Сава је најпре посетио Свету Гору Атонску, свој манастир Хиландар и монасима тамо поклонио ову икону Богородице. Интересантно је да је Свети Сава том приликом Млекопитатељицу поставио са десне стране Царских двери, на место где увек стоји икона Христа Сведржитеља, а не са леве стране где је уобичајно место за икону Богородице. Ипак, у част сећања на овај догађај, и данас на Хиландару ове две иконе стоје на замењеним местима.

Богородица Млекопитатељница је једно од најлепших остварења Византијске уметности и има и велику уметничку вредност. Још и више од тога, њега вредност је духовна. Светој Икони Богородице Млекопитатељнице многи православни хришћани обраћају се са вером и молитвом и преко ње добијају благодатну помоћ за спасење.

Копија ове свете иконе данас се могу наћи широм света. Њима се моле девојке за здравље и срећу, а нарочито жене – верује се да она помаже код порођаја, при недостатку мајчиног млека, васпитање деце, али и за спасење. Народ каже да ће помоћ данас стићи свакој доброј и исправној жени која Богородици запали свећу и у цркви се помоли над њеном иконом.

„Вољом Очевом од божанског Духа без семена си зачела Сина Божијег. Јер Онај који је од Оца без матере пре свих векова, ради нашег спасења произишао је из тебе, без оца, телесно, као Младенац (Дете), и млеком си га својим хранила. Зато не престај да се молиш за избављење душа наших од свих жалости.“

 

Извор: Stil / Dnevno

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ