Издвајамо Православље

ОВО СУ 3 НАЈВЕЋА ГРЕХА ТОКОМ ПОСТА ПРЕМА ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ: Не водите рачуна само о храни, пазите и на ОВО

Патријарх Павле је говорио да је пост начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро. Прави смисао поста је очишћење душе и тела, истичу сви православни извори.

Пост не значи само водити рачуна о храни, већ на духовном нивоу представља много комплекснију ствар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човјека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно, и онога што је штетно – тамо где је истина, и тамо где је лаж.

„Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро“, објаснио је једном приликом патријарх Павле.

Сваки грех нас оштећује, али истрајавање у њима а посебно онима које чинимо својом вољом узрокује нове грехе и може водити ка пропасти.

Ево за која три греха је велики патријарх Павле сматрао да су посебно опасна током поста.

Гордост

Грех гордости је посебно опасан – они који себе виде као много боље од других, нарочито зато што посте, треба да моле за смирење.

Господ је учио да постимо тајно, без лицемјерја, а богу је угодан само онај телесни пост који је праћен уздржавањем од сваког злог дела, речи и мисли. Током поста се посебно треба чувати мржње, зависти, оговарања, похлепе, непријатељства, гнева. И маштање о гневу помутиће срце и душу у посту.

Преједање

Пост има за циљ да се обузда сластољубље и стомакоугађање. Преједање, прождрљивост је смртни грех, па је посебно искушење ако се – уз објашњење да не једемо мрсну храну – током поста предајемо уживању у свој осталој храни и то без мјере.

Од препуних трпеза на којима само што још нема „од птице млеко“, преко зачињене, масне хране – зато што је „замашћена биљним мрсом“ па до слаткиша за сваки оброк у току дана, пост се за неке претвара у праве гозбе на којима само нема меса и других намирница животињског порекла.

Током поста, домаћице и домаћини треба да обезбеде здраву храну укућанима и понуде гостима једноставно припремљене оброке. Љубав према стомаку значи нечување верности Богу, пишу православни извори.

Непоштовање поста

Постоје периоди у којима се разрешава употреба свих врста хране. Духовник може да пропише пост и мимо наведених дана у црквеном календару, али и да разреши неке вернике од поста.

Међутим, својевољно одустајање од поста а нарочито спремање посних слава уз мрсну храну сматра се грехом.

„Тиме – уместо да светитељу укажемо част и поштовање – навлачимо на себе Божји гнев. Господу није потребан наш пост и гладовање, већ нама самима како би наша срца омекшала, скрушила се и смирила пред Богом и постала способна да приме Божју благодат и помоћ. Постом изражавамо и своју љубав и веру у Господа, јер само оној који поштује све Господње заповести има истинску љубав према своме Творцу. А заповест о посту једна је од најважнијих Господњих заповести“, наводи братија манастира Високи Дечани.

Не обраћајмо пажњу на оне који доконо говоре да „грех не улази на уста“.

Грех непоштовања поста не лежи у самој храни коју са благодарношћу узимамо, већ и у дрском гажењу заповести Господње о посту и црквених правила која су по надахнућу Светог Духа прописали богоносни оци, светитељи Цркве Христове, и оставили их нама као вечни аманет и незаблудиви пут духовног усавршавања.

Извор: АТВ

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ