Русија

ФСБ ОБЈАВИО СТРАВИЧНЕ БРОЈКЕ: У терористичком нападу у Москви најмање 40 мртвих и преко 100 рањених, број није коначан

Према прелиминарним подацима, у терористичком нападу погинуло је најмање 40 људи, а повређено је више од 100, саопштио је Централни оперативни центар ФСБ.

„Пре почетка концерта руске музичке групе у комплексу ‘Крокус сити хола’, почела је пуцњава. Избио је пожар…Према прелиминарним подацима, у терористичком нападу у комплексу ‘Крокус сити хол’ има око 40 мртвих и више од 100 рањених. Предузете су неопходне мере“, наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Страхује се да ће број мртвих расти, с обзиром на размере напада и пожара који је избио. Међу повређенима има и деце, навели су званичници. Медији преносе да музичари из бенда нису повређени.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, око 100 људи је одведено на сигурно у пратњи ватрогасаца.

„Ватрогасно-спасилачке јединице делују… Њихови главни напори су усмерени на потрагу и спасавање. Ватрогасци су евакуисали око 100 људи из подрума зграде. У току је рад на спасавању других са крова помоћу лифтова“, наводи се у саопштењу.

Према писању локалних медија, у згради је могло бити до 6.200 људи када је почела пуцњава пошто је заказани концерт био распродат.

Непознати нападачи упали су у“Крокус сити“ и отворили ватру из аутоматског оружја и у партеру и у фоајеу. Након тога су „бацили ручну или запаљиву бомбу, што је изазвало пожар“, пренео је дописник „РИА Новости“.

Прво су планула седишта у концертној дворани, а ватра се потом проширила до крова и захватила трећину зграде. Како преносе медији, зградом је одјекнула нова експлозија.

Страхује се да је у дворани остало заробљено више стотина људи.

Евакуација је у току, медији преносе да су неке особе евакуисане директно са крова зграде. Огроман број снага реда, ванредних и хитних служби је на терену.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да у гашењу пожара који је прогутао горње делове комплекса „Крокус“ и који се сада спушта, учествује 320 ватрогасаца и 130 јединица технике.

Нападачи су се наводно забарикадирали у запаљеној згради. Група није покушала да узме таоце или да пошаље неку поруку, већ је отворила ватру на људе.

Извор: Медији