Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ИЗ СКОПЉА: Нећу да лажем…

У Скопљу је данас почео самит лидера процеса Брдо- Бриони, којем присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Домаћини скупа су председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Хрватске Зоран Милановић и председница Словеније Наташа Пирц Мусар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Домаћини су дочекали госте, први је стигао председник Србије Александар Вучић, а потом и остали лидери региона. Међу присутнима су председник Црне Горе Јаков Милатовић, председник Албаније Бајрам Бегај, чланови Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, Денис Бећировић и Жељка Цвијановић и председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи.

Овом приликом председник Србије обратио се и медијима.

– Захвалан сам председници Републике Словеније Наташи Пирц Мусар председнику Републике Хрватске Зорану Милановићу и председнику Републике Северне Македоније, Стеви Пендаровском на срдачном дочеку и на томе што су домаћини овог важног састанка, на којем ћу са саговорницима из региона разговарати о неким од кључних принципа регионалне сарадње, одрживог развоја, климатских промена, али и политике проширења ЕУ, као стратешке тачке даљих односа унутар европског континента – рекао је председник.

Председник се осврнуо и на актуелну цену нафте.

– Ово је био један коректан састанак, увек је добро чути шта други мисле, а и они да чују шта мислимо. Нафта расте, плашим се да ће наставити да расте, не само у земљама региона, већ и у земљама целе Европе – истиче председник.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да му је интерсантно како неки сматрају да се према некоме треба користи бич, посебно када је реч о једној сувереној земљи.

-За мене је интересантно како неки људи имају право да траже од неких трећих да примењују „бич“ према некој земљи, нарочито када нарушавате интегритет једне земље. Када је толико снажан, и када би одређивао судбину народа у Европи, и у Србији, што сам не примени тај бич? Срамота је за једног лидера да користи такав речник и такав језик. О санкцијама одлучујемо ми сами, и зато се ми разликујемо од Приштине – истиче председник.

Вучић се осврнуо и на захтев опозиције за расписивање ванредних избора

– Чуо сам да су ми достављена нека писма. Ти људи су ми четири месеца претили ако распишем изборе, речено ми је да ћу изазвати гнев народа на улицама. После четири месеца су променили мишљење. Поштујем ту промену мишљења, свакако до краја месеца ће добити одговор који ће бити најбржи и најконкретнији одговор што се тиче парламентарних избора, али ту ћу им одговорити и о свакаквим глупостима које су писали. Обучићу их, научићу их и показаћу им колико имамо више запослених у последњих 10 година, а то 510.000 више запослених него 2012. године. Мало су нам газили клупе у Народној Скупштини протеклим данима, не желе да пензионери добију повишице, да се деца лече, него желе већи број посланика у Скупштини. Предстоји нам напорна недеља, а након свих састанака ћу се позабавити овом ситуацијом – истиче председник.

Председник се осврнуо и на догађаје у Скупштини када се говорило о успеху наших репрезантиваца.

– Постоје неки људи који мрзе Србију, који ће мрзети све на свету само да ураде нешто против своје државе. Користиће и српске кошаркаше и фудбалере у политичке сврхе – рекао је Вучић.

Додао је и да опозиција се служи претњама, као и да политички користи недаће које су задесиле Србију у последњем периоду.

– Када је неко желео да искористи трагедију једне земље која је највећа која се догодила у последњим деценијама, и прети вам улицама, мислите да се плашим једног неписменог Мирослава Алексића, или Ћуте? Маринике Тепић? Или Маринике која је променила 7 странака, сад ће и 8 колико чујем? Живите у сопственим измишљотинама – навео је председник.

840 евра просечна плата у Србији

Председник је најавио да ће овог децембра просечна плата достићи чак 840 евра, а да следеће године у истом периоду очекујемо просечну плату од 1.000 евра.

– Није њима паризер проблем, ми смо донели и млеко, и јогурт, и шампон за бебе, шампон за одрасле, и тоалет папир. Ми смо се трудили да показемо бригу о људима, за мене је то озбиљна ствар, већ сада у децембру ћемо имати просечну плату у Србији 840 евра! У следећем децембру очекујемо да просечна плата буде тек нешто мања од 1.000 евра. На све то, они се смеју чињеници да имамо најјефтинији хлеб и струју, знам да не једе Ћулибрк паризер. Ја ћу да узмем и попијем јогурт и паризер, у среду идем лично да купим, да доведем Малог и Момировића и то ће да нам буде доручак, обећавам људима. Да виде да се ми не играмо о народу већ да мислимо о народу. Смета им 20.000 за пензионере, повећање плата и пензија јер су решили да дођу на власт. Сасвим сигурно ће ускоро имати прилику. Народ ужива кад газите по клупама у парламенту – навео је председник.

На питање проблема економске миграције младих са ових простора, председник истиче да имамо велики број повратника.

– Тај проблем имају више Бугарска, Румунија, Хрватска, а не Србија. Ми смо имали значајан број повратника. Људи који у трећој генерацији нису имали држављанство, затражили су га. Људи се значајно враћају. Следеће године када нам просечна плата буде 1.000 евра, људи се више кренути да се враћају у нашу земљу – каже председник.

Вучић истиче да се налазимо на европском путу, као и да се довољном брзином развијамо. Такође, рекао је да је понашање опозиције одраз онога шта би радили да имају политичку већину.

– Налазимо се на европском путу, морамо да урадимо још много ствари. За нас је кључно питање да ли се ми развијамо довољном брзином или не, то је битно. Четири и по месеца трају демонстрације у којима се брутално крше закони наше земље, попут забрана проласка међународним путевима, а ми нисмо интервенисали, нисмо употребили ни један пендрек! Ја причам овде о правом демократији, што ми поштујемо право политичке мањине, чак и када скачу по клупама у Скупштини, када причају глупости, да показу то шта им је знање и шта би радили када би имали већину. Европска Унија нас неће скоро примити – наводи Вучић.

Састанак у Бриселу

Вучић наводи да очекује да ће састанак у Бриселу бити тежак.

– Очекујем да ће да буде тежак, ниједан није био лак и то не зато што разговарамо са Куртијев, већ зато што разговарамо са представницима Брисела, а они ће увек да подржавају независност Косова, на један или други начин – казао је председник.

Додаје да не очекује да ћемо убрзо ући у Европску Унију, иако многи наводе супротно.

– Ја сам политички ветеран, вук! Ја не могу да верујем да ћемо ући у ЕУ 2026. године, неће нас примити ни 2027. ни 2028. године, ни да дубимо на глави. Нећу да лажем народ ни због избора ни због чега – истиче председник.

Извор: Информер

Ознаке