Свет

ХИТНО СПРЕМАЈУ СКЛОНИШТА: Грађани добили мапу за случај напада

Молдавске власти намеравају да убрзано обнове што више склоништа цивилне одбране.

Министар унутрашњих послова Адријан Ефрос наводи да су надлежне службе прошле године направиле инвентар свих склоништа која постоје у земљи и идентификовале бројне проблеме, преноси Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нека се налазе у добром стању и опремљена су свиме што је потребно. Али већина захтева озбиљна улагања јер су напуштена дуги низ година. Осим тога, постоје посебни услови за њихово опремање и обезбеђивање аутономије на 10 или 30 дана“, рекао је Ефрос у интервјуу за Радио Молдавија.

Влада Молдавије је прошле године усвојила предлог закона који предвиђа модернизацију склоништа цивилне одбране и њихово опремање неопходном опремом и снабдевање пијаћом водом.

Према Националној инспекцији за технички надзор, регистровано је 198 објеката цивилне одбране, међутим, многи не испуњавају безбедносне захтеве и нису спремни за употребу. Некима од њих газдују приватници и налазе се у уништеном или поплављеном стању. У неким просторијама недостају електричне инсталације и вентилација.
„Израђен је план њихове реконструкције и даљег одржавања“, рекао је вршилац дужности шефа Републичког одељења за технички надзор и контролу Алексеј Лавриненко.

Такође је примећено да су склоништа доступна у републици изграђена шездесетих и осамдесетих година прошлог века по застарелим технологијама. Укупно ће у случају нужде моћи да приме 62.000 грађана.

Влада Молдавије је у фебруару прошле године објавила је интерактивну мапу републичких склоништа од бомби која се по потреби може користити у случају опасности од пројектила. То су махом били подземни пролази и подруми у стамбеним зградама.

Тада су републичке власти назвале такве мере привременим јер се земља налази у специфичној ситуацији због рата у Украјини и руских ракетних напада на украјинску територију.

Дрон камиказа, подсетимо, разнео је у недељу војни хеликоптер у Придњестровљу, а влада тог одметнутог молдавског региона назвала је тај напад терористичким чином.

Извор: Курир.рс