Свет

МАСК ЗАЛЕДИО КИЈЕВ: Украјина губи све?!

Амерички милијардер Илон Маск оценио је данас да Кијев може да изгуби приступ Црном мору ако се сукоб у Украјини настави.

„Трагично је губљење живота за Украјину, да нападне већу војску која је имала одбрану у дубини, минска поља и јачу артиљерију док је Украјини недостајала оклопна или ваздушна надмоћ! Свака будала је то могла да предвиди”, написао је Маск на мрежи X.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима бизнисмена, ако се сукоб настави довољно дуго, Кијев може изгубити и Одесу. „Нема шансе да Русија заузме целу Украјину, пошто би локални отпор на Западу био екстреман, али ће Русија сигурно добити више земље него што има данас. Што дуже траје рат, Русија ће добијати више територије док не удари у Дњепар, који је тешко савладати. Међутим, ако рат потраје довољно дуго, пашће и Одеса”, рекао је извршни директор Тесле.

Он је додао да је Украјина требало да примени све ресурсе на одбрану, али да је и у том случају, тешко задржати земљу која нема јаке природне баријере.

„Да ли Украјина губи сваки приступ Црном мору или не је, по мом мишљењу, право преостало питање. Препоручио бих постизање договора пре него што се то догоди”, закључио је Маск.

Извор: Политика