Свет

ПОЧИЊЕ! ДУДА ПОТПИСАО: Све је спремно за рат са Русијом

МОСКВА – Председник Пољске Анџеј Дуда потписао је данас закон о суспензији Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи који је потписан у новембру 1990. године, а чији је циљ био да смањи постојеће конвенционално офанзивно наоружање које поседују државе чланице НАТО и бивше земље Варшавског пакта.

„Суспензија овог акта ће значити да Република Пољска, као и друге земље које то одлуче, иако формално остану потписнице овог споразума, неће бити у обавези да спроводи његове одредбе”, наведено је у саопштењу Дудиног кабинета, преноси пољска агенција ПАП. Овај документ је био један од конкретних показатеља краја Хладног рата јер су се два блока сложила да поштују ограничења у погледу броја војне опреме (тенкова, борбених возила, авиона) и муниције стационираних у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада је изражена нада да ће квантитативна ограничења наоружања, давање детаљних информација о потенцијалу оружаних снага и провера ових информација ограничити могућност изненадног оружаног напада и покретања операција великих размера. Земље потписнице овог договора који је ступио на снагу 1992. године, обавезале су се између осталог да размењују информације о наоружању.

Међутим, 2007. године руски председник Владимир Путин потписао декрет о суспензији учешћа Русије у овом договору, а 7. новембра 2023. године објавио је да је Русија у потпуности престала да признаје Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг