Свет

РУСИ ИЗВРШИЛИ ЗАСТРАШУЈУЋИ НАПАД: После електроенергетске на ред дошла гасна мрежа

Фото: Х принтскрин

Руска војска наставила је и у петак напад на енергетску инфраструктуру Украјине. После деветодневног систематског разарања термо и хидроелектрана на мети руски дронова камиказа Геран-2 дошла је и гасна инфрастурктура.

Оружне снаге Русије су ове ноћи извршиле удар на територију подземног складишта гаса Билче-Волитско-Ухерски које је највеће подземно скалдиште гаса не само у Украјини, него и у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе украјински и руски извори информисања складиште је нападнуто са неколико крстарећих ракета и дронова камиказа Герањ 2, који су погодили 3. и 4. подземни резервоара.

Као резултат напада на месту удара избио је јак пожар који није могао да буде обуздан више од сдам сати.

Иначе ово није први удар на инфрструктуру Укртансгаза.

У претходном нападу погођена је размена тачке дистрибуција граса број 3. и резервоар број 197.

Иначе европски званичнии су од прошле године разматрали били опцију складиштења вишка гаса у складиштима у Украјини укључујући и постројење УГС Билче-Волитско-Ухерски који може да прими до 17 милијарди метара кубних гаса.

Они верују да украјинска складишта могу помоћи у балансирању понуде и тражње на тржиштима гаса у ЕУ.

Европска складишта гаса су тренутно попуњена више од 80 посто, а складиште у украјини било гаса или нафте могло би да спречи пренатрпаност.

Иначе складиште Билце- Волитско-Ухер има способност да складишти четири пута више прирпдоног гаса од највећег складишта у Немачкој.

Према проценама стручњака напомиње се да се ово складиште гаса може лако повезати са европским енергетским системима због дугорочне улоге Украјине као транзитне руте.

Извор: webtribune