Свет

УЗБУНА: Шведска дигла авијацију због руских авиона изнад Балтика

Након што је у понедељак застава Шведске подигнута испред седишта НАТО-а у знак њеног приступања савезу, њени борбени авиони су подигнути као део система за брзо реаговање изнад Балтичког мора.

Како преноси Кијев индепендент, савезнички радари су у понедељак ујутро открили неидентификовану и непријављену летелицу изнад Балтичког мора која је путовала из Калињинграда ка Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Контролори НАТО-овог Центра за комбиноване ваздушне операције (ЦАОЦ) у Уедему у Немачкој, координирали су лансирање шведских вишенаменских борбених авиона ЈАС-39 грипен, као и белгијских борбених авиона Ф-16АМ из ваздушне базе Шјауљај у Литванији.

НАТО авиони су визуелно идентификовали непознату летелицу као руски војно-транспортни авион тупољев Ту-134. Касније тог дана НАТО-ов ЦАОЦ је упозорио немачку базу за брзо реаговање у Лиелвардеу у Летонији након што је још један авион примец́ен изнад Балтика. Немачка је подигла јурофајтере, а Шведска је поново послала своје ЈАС-39 грипене као подршку.

Током тог инцидента, руски авион је идентификован као транспортни авион Ан-26 руског ваздухопловства.

То су биле прве мисије шведског ваздухопловства, само неколико дана након што је нација постала чланица НАТО-а. Савезничка ваздушна команда НАТО-а описала је мисију као „импресивну демонстрацију дубоке интеграције коју је шведско ваздухопловство постигло са НАТО снагама и блиске интероперабилности у подршци очувању НАТО-а изнад Балтичког мора“.

Извор: Индеx.хр