Русија

Потпуни преокрет! ГРОМ ИЗ ВЕДРОГ НЕБА – ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Почело спајање Русије и Белорусије?

Белорусија прекида партнерство са ЕУ, планира да споји порески систем са Русијом, успостави заједничко тржиште енергије и транспорта.

Kомшије Русија и Белорусија планирају да продубе своје блиске економске везе стварањем више интегрисаних тржишта и заједничким радом на обједињавању виталног пореског и царинског законодавства, открио је представник Минска у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владимир Семашко, белоруски амбасадор у Русији, објаснио је у понедељак да пар ради на обједињавању енергетског и транспортног сектора, а такође планира да пређе на заједничку индустријску и пољопривредну политику. Две земље очекују да ће то закључити до 1. јануара 2022, рекао је он.

Потез је уследио истог дана када је Белорусија најавила повлачење из “Источног партнерства” Европске уније, шеме чији је циљ повлачење бивших совјетских држава у орбиту Брисела и даље од Русије.

Минск и Москва су део такозване Уније држава од 1999. године, када су актуелни белоруски лидер Александар Лукашенко и бивши руски председник Борис Јељцин потписали споразум и договорили се да започну интеграцију.

Према тексту документа, две нације планирале су да створе заједнички парламент, суд и владу. Од тада се редовно разговара о уједињењу, укључујући стварање заједничке валутне, војне и царинске просторије.

Међутим, 22 године касније, многе од ових идеја тек треба да се остваре.

„Много је већ учињено [за интеграцију] у социјалну политику, економску политику, одбрану и тако даље“, рекао је Семашко белоруској државној медијској агенцији БелТА. „Данас смо заиста стигли у време када треба да ојачамо економске темеље уније Белорусије и Русије.

Амбасадор је напоменуо да ће две земље радити на интеграцији 28 економских сектора, укључујући нафту, гас и електричну енергију. Такође ће се фокусирати на обједињавање пореског и царинског законодавства, рекао је он.

„Сада смо у суштински новој фази“, приметио је, објашњавајући да је белоруско-руски трговински промет порастао за 30% у последњих годину дана. Минск је четврти највећи трговински партнер Москве.

О даљој интеграцији Русије и Белорусије разговарало се дуго, а председник Лукашенко и његов руски колега Владимир Путин редовно су се враћали на ту тему.

Дискусије између двојице лидера интензивирале су се последњих месеци, посебно након немира у Белорусији услед прошлогодишњих контроверзних председничких избора и накнадног интереса Запада за сарадњу са Светланом Тихановски. Њене присталице тврде да је она стварна победница на изборима.

Раније овог месеца, белоруски премијер Роман Головченко открио је да се преговори између Москве и Минска „приводе крају“.

 

Извор: logicno.com