Свет

НИЈЕ ДОБРО! КАЛИЊИНГРАД НА УДАРУ ПОЉСКЕ? САД испоручује Варшави ракете које могу да погоде циљеве у Русији

Сједињене Америчке Државе ће Пољској испоручити ракете које могу да погоде циљеве на територији Русије, изјавио је бивши командант Оружаних снага Пољске генерал Мирослав Ружански у интервјуу порталу „Газета.пл“.

– Пољска би у оквиру те испоруке могла да добије не само борбене авионе, већ и пакет ракета којима ће бити опремљени наши авиони Ф-16, а у будућности и Ф-35 – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појаснио је да највећу вредност виде у америчким ракетама ЈАССМ које имају проширен радијус деловања ХР. Истакао је да се пољски авиони налазе у Ласки и да ако буду опремљени тим ракетама могу да лете само до Висле и да погоде циљеве на територији Калињинградске области, Белорусије или Русије.

– То ће омогућити да се осигура безбедност наших пилота. Када су ме питали како би требало да се развијају оружане снаге, рекао сам да сматрам да би војска требало да пронађе и неутрализује претње које се налазе ван граница земље – додао је пољски експерт.

Раније је америчка влада објавила, током званичне посете Вашингтону премијера Пољске Доналда Туска и председника Анжеја Дуде, да намерава да Пољској одобри кредит у вредности од две милијарде долара за куповину 96 хеликоптера „апач“.

Извор: Медији