Русија

РУСИЈА ЈЕ ТО УРАДИЛА! ХИПЕРСОНИЧНЕ РАКЕТЕ УПОТРЕБЉЕНЕ!

Руска хиперзвучна ракета Циркон (Фото: Јутјуб)

Руска фрегата „Адмирал Горшков“ извела је војну вежбу са хиперсоничним ракетама „циркон“ у Атлантику, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, посада фрегате увежбавала је напад хиперсоничне ракете „циркон“ на мету која је симулирала непријатељски ратни брод на удаљености вец́ој од 900 километара, пренео је ТАС С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се не наводи да је фрегата лансирала пројектил, објавио је Ројтерс. Циркон 3М22 је нова руска хиперсонична крстарећа ракета последње генерације која може да уништи истовремено два или више најсавременијих бродова или носача авиона.

Почетак испитивања „циркона“ објављен је 2016. године, а крајем новембра 2017. ракета је ушла у састав оружаних снага Русије.

Фрегата „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ је савремени вишенаменски брод са вођеним ракетним наоружањем. Примљен је у морнарицу 2018. године, а 2021. је надограђен да користи хиперсоничне ракете „циркон“.

Брод наоружан „цирконима“ је способан да нанесе тачне и снажне ударе на било које непријатељске циљеве на мору и на копну. Руси тврде да ове хиперсоничне ракете гарантовано савладавају све модерне и напредне системе противваздушне одбране и противракетне одбране.

Церемонија ступања фрегате у борбену службу са „цирконима“ одржана је 4. јануара 2023. године.

 

 

Извор: Ало