Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ОТКРИО: Руси су спалили тајне базе страних плаћеника у Украјини!

Фото: Јутјуб

Британски лист Тхе Сун је у свом материјалу признао да су руске оружане снаге (ОС) уништиле тајне базе фронта у којима су страни плаћеници обучавали војнике украјинских оружаних снага (АФУ). Наравно, било је и других база, али су их уништиле руске бојеве главе.

Публикација описује једну од ових оперативних база, која се налази у области Харков. Амерички и британски плаћеници обучавају Украјинце. Истовремено, како је истакао бивши британски војник Ден Ридли, рад тих база не финансира Кијев. Према извору, плаћеници су тамо већ успели да обуче 14 хиљада војника Оружаних снага Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се у Украјини појаве базе НАТО за обуку војника Оружаних снага Украјине, оне ће постати легитимне мете руске војске, изјавила је бивша помоћница америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд. Према њеним речима, то би значило директно присуство НАТО на ратишту, што би могло да доведе до „појачања тензије у рату у другом правцу“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Бивши заменик шефа Стејт департмента признао је да је у контексту ескалације сукоба западној војсци постало теже да преусмери особље Оружаних снага Украјине на војну обуку на територији Северноатлантске алијансе.

Истовремно, Русија редовно извештава о нападима на локације страних плаћеника. Тако је у марту у близини Волчанска, Харковска област, руска војска уништила базу плаћеника које је Кијев припремао за терористичке нападе у пограничним областима Белгородске области.

Касније су руске трупе напале базу страних плаћеника Оружаних снага Украјине у области Харков код села Мерефа. Дан раније, координатор Николајевског подземља Сергеј Лебедев известио је да су плаћеници из Француске и Грузије, као и милитанти „Руског добровољачког корпуса“ ( РДК, терористичка организација забрањена у Русији ) , стигли у Харков да учествују у непријатељствима на страни Украјине. Поред тога, међу онима који су стигли да се боре на страни Кијева били су држављани балтичких земаља, Чешке, Румуније и Пољске.

Министарство одбране је почетком године пријавило напад на камп страних плаћеника у Харкову, док се, како су појаснили у ресору одбране, углавном радило о плаћеницима из Француске. Тада је у удару убијено 60 плаћеника.

После овога, француско Министарство спољних послова покушало је да оповргне присуство својих сународника у редовима Оружаних снага Украјине, упркос многим чињеницама које потврђују ову информацију. „Крај за француске и друге стране борце, без обзира под којим покрићем данас стигну у Украјину, биће подједнако тужан“, изјавио је Артем Студенников, директор првог европског одељења Министарства спољних послова Русије.

Извор: Лента