Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Неће висока температура убити корону већ ово! Ево шта ће се дешавати наредних дана!

Утицај Сунца и УВ зрачења на коронавирус тема су многих истраживања. Своје виђење дао је и директор Републичког хидрометоролошког завода Србије Југослав Николић.

Он пре свега наводи да се у научним круговима одавно се истражује повезаност грипа и многих других обољења са активношћу Сунца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Позната је чињеница да УВ зрачење и повремени краткотрајни импулси X зрака из спектра Сунчевог зрачења, у повећаним вредностима, представљају фактор ризика по здравље људи, али и микроорганизама (вируса), те ова зрачења на неки начин “дезинфикују” атмосферу што представља њихов позитиван утицај. Њихова потенцијална енергија зависи од активности Сунца које има циклични карактер (просечна дистанца између два минимума/максимума Сунчеве активности креће се око 11 година). Пандемија везана за коронавирус развила се у периоду најмање вулканске активности Сунца (који егзистира већ око две године), као што је и пандемија грипа Х1Н1 настала 2009. године, такође у периоду минимума Сунчевих активности, при чему је свакако присутан и утицај других услова па се не сме доносити једнозачан закључак. Утицај УВ зрачења огледа се и кроз утицај на стварање Д витамина – објашњава Николић и додаје:

– Са друге стране, само део расположивог УВ зрачења доспева до тла, а што зависи од астрономских (упадног угла Сунца, тј. годишњег доба) и метеоролошких (облачности) услова. Од потенцијално расположивог, више УВ зрака продире до тла при ведром (сунчаном) времену, и то више у летњем него у зимском периоду. Активност Сунца сада је у благом узлазном тренду, максимум се очекује око 2025. године, али нас зато непосредно очекује период са доста сунчаних дана и дужим трајањем потенцијално расположивог УВ зрачења, које ће (а не температура) за последицу имати утицај на сразмерно смањење броја вируса. УВ индекс је само показатељ продорности постојећег УВ зрачења до тла; када је сунчано време, индекс је велики, када је облачно, индекс је мали. У наредним данима, осим уторка, прогнозира се УВ индекс у интервалу 5 – 7, па је са метеоролошког аспекта, прогноза времена релативно повољна за даљи пад интензитета пандемије у Србији, уз поштовање препорука надлежних – објаснио је Николић.

 

Извор: Информер.рс