Србија

НАТО НА ИВИЦИ ХАОСА! Грчка је спремна за рат: Бранићемо територију од Турака!

 Грчка је спремна да брани своје територије од турске претње – рекао је министар одбране Грчке. Генерал Константинос Флорос, изјавио је у петак да је Турска „фактор дестабилизације“ у региону.

У интервјуу са израелским колегом Авивом Кочавијем у Израелу објаснио је да Турска представља претњу Грчкој и тренутној ситуацији у региону источног Медитерана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Флорос је рекао да су његове снаге спремне да бране територијални интегритет, права и суверенитет Грчке од било какве турске претње. Такође је нагласио потребу за координацијом између земаља источног Медитерана како би се очувала сигурност региона и просперитет његових грађана.

Према грчким медијима, две стране су разговарале о продубљивању војне сарадње двеју земаља, што укључује заједничке акције и обуку уз учешће три наоружане гране.

Високи грчки званичник потврдио је спремност своје земље да „свим потребним средствима“ заштите суверенитет у светлу турских претњи у Источном Медитерану, изразивши спремност да истовремено разговара о многим питањима са Турском.

Односи Грчке и Турске традиционално су осетљиви, а Атина је последњих година оптуживала свог суседа да је дозволио десетинама хиљада избеглица да приступе грчким острвима, као и да је повећала напетост због кршења права од стране Турске на експлоатацију нафте око Кипра.

Напетости између Турске и Грчке у последње време су ескалирале због спорова око права на истраживање гаса и нафте у источном Егејском мору и других политичких питања попут миграцијског досијеа, као и због спора око острва Кипра.

 

 

 

Извор: Ало.рс