Србија

Језиво упозорење: „Ако затворимо кафиће и ресторане, БЕЗ ПОСЛА ОСТАЈЕ 30.000 ЉУДИ“

Фото: Јутјуб

„Седница Кризног штаба биће одржана у четвртак и очекујем да ћемо наћи меру, односно баланс између заштите здравља становништва и економије, тј. свакодневног функционисања свих нас. На основу те две ствари донећемо дефинитивну одлуку“, изјавио је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је за ТВ Пинк поновио да је очекивано да велики град као што је Београд има велики број заражених, као и да сви главни градови европских земаља имају сличан проблем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Са друге стране, вирус је непредвидив, а епидемија има свој ток и фазе и све су то ствари које резултирају оваквим бројкама. Велики је и социолошки и психолошки притисак, с обзиром на то да ова борба траје већ осам месеци. Људи су социјална бића, потребан им је контакт, што додатно отежава целу ситуацију, јер су места групног окупљања највећи ризик – нагласио је Радојичић.

Он је прецизирао да Београд има око 2.300 угоститељских објеката и да велики број људи живи од угоститељства.

– Туризам је очигледно грана која ће у овој фази имати огромне проблеме, али уколико још и угоститељске објекте потпуно затворимо, више од 30.000 људи пре или касније остављамо без средстава за живот. Посебно је важно истаћи да се велики број угоститеља држи правила која су прописана, а само око пет одсто крши правила и њих треба казнити – рекао је Радојичић.

Он је навео да је од јула до сада било укупно 1.758 контрола угоститељских објеката, написано је 375 прекршајних налога, 184 је послато судији за прекршаје, наложено је 10 забрана коришћења простора у наредних 24 сата и донесена су три решења о затварању локала.

– Ноћас је контролисано 111 угоститељских објеката, написане су четири прекршајне пријаве и три прекршајна налога. Изменом Закона о заштити становништва од заразних болести, дозвољава се писање прекршајног налога на лицу места, а најнижа казна, као и до сада, биће пет хиљада динара. Понављам да казне нису епидемиолошка мера, али с обзиром на то да постоји известан проценат људи који се понашају бахато, очигледно је да они морају бити кажњени – рекао је Радојичић.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс