Србија

Служили су војни рок, а сада масовно добијају позиве да се јаве у касарну:Ево о чему се ради

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Мушкарце који су протеклих година одслужили војни рок, иако то није било обавезно, ових дана су позивале старешине локалних касарни како би им уручили захвалнице и значке.

Милоша П. из једног места подно Копаоника збунио је позив који је добио из војске. Помислио је да га зову на двонедељну војну вежбу, али када је отишао да се јави у касарну, дочекало га је изненађење ком се није надао.

Уручили су ми захвалницу и кутијицу у којој је нешто налик на орден. Кажу да је то због тога што сам добровољно служио војску која није обавезна. Изненадио ме је овај леп гест, али чак и да нисам добио овај знак пажње не би ми сметало, јер сам војску служио зато што је то исправно и служио бих је опет да је потребно – каже он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Министарству одбране кажу за Телеграф да је Правилником који је донет 2016. године дефинисано да се свим војницима на добровољном служењу војног рока додељује Значка и Захвалница отаџбине.

Имајући у виду да је наведени Правилник донет тек пре две године, а да се добровољно служење војног рока реализује од 2011. године, Значке и Захвалнице се додељују накнадно, по месту пребивалишта – кажу у Министарству.

Они објашнавају да се уручење Значки и Захвалница најчешће реализује у склопу обележавања државних и војних празника, уз присуство представника локалне самоуправе и других државних органа и организација.

– До сада су Значке и Захвалнице уручене војницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем 2011, 2012, 2013, 2014. и 2016. године. Војницима који су одслужили војни рок 2015. године, као и војницима који до сада нису примили Значке и Захвалнице, уручење наведених признања биће реализовано у овој години – кажу у Министарству.

Са друге стране, за војнике који су добровољно одслужили војни рок почев од 2017. године, церемонија уручења организује се у јединицама Војске Србије, последњег дана служења војног рока.

Извор: Gorica Avalić/[email protected]