Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ НА СИРИЈУ: Америчке базе угрожене! За пар минута, САД… ПОНОВЉЕНИ УДАР!

Напад потврдило више страна

Иранска Револуционарна гарда лансирала је данас шест балистичких ракета и беспилотне летелице ка истоку Сирије, узевши за мету екстремисте које криви за напад на војну параду прошлог месеца, и уједно претећи регионалним противницима у тренутку када је угрожен нуклеарни споразум Техерана са светским силама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ракете су имале довољан домет да нападну регионалне америчке војне базе и циљеве како у Саудијској Арабији тако и у Уједињеним Арапским Емиратима, преноси АП.

– Ово је брујање ракета које припадају Револуционарној гарди Исламске револуције – рекао је извештач иранске државне телевизије у тренутку када су иза њега лансиране ракете.

Како је навео, „за неколико минута ће арогантни свет – посебно Америка, (израелски) ционистички режим и Ал Сауд (саудијска краљевска породица) чути звук иранских поновљених удара“.

Иранска државна телевизија и државна новинска агенција ИРНА јавиле су да су ракете „убиле и раниле“ екстремисте у Сирији, не прецизирајући колико.

Ракете, испаљене из западног дела Ирана, прелетеле су преко Ирака и слетеле у близини града Букамал на крајњем југоистоку Сирије, наводе ирански државни медији.

– Терористи су користили метке у Ахвазу (иранском граду где је одржана парада). Ми смо одговорили ракетама – рекао је генерал Амир Али Аџизадех, начелник ваздушно-космичке дивизије Револуционарне гарде, полузваничној агенцији Тасним.

Букамал је, иначе, под контролом сиријских владиних снага, али је Исламска држава и даље присутна у тој области, напомиње америчка агенција.

Централна команда америчке војске потврдила је да су иранске снаге извеле ударе на том подручју, саопштивши да коалиција тренутно процењује да ли је причињена било каква штета и да коалиционе снаге нису у опасности.

Екстремисти Исламске државе, за сада, нису признали да је данас на њих изведен напад.

Лансирање ракета доприноси конфузији у вези с питањем ко је заправо извео напад на војну параду у Ирану, када је убијено најмање 25 људи, а рањено више од 60.

Иран је првобитно оптужио арапске сепаратисте за напад на параду, при чему су нападачи, маскирани у војнике, отворили ватру на учеснике и званичнике који су посматрали параду, а арапски сепаратисти су преузели одговорност за напад.

За напад у Ахвазу одговорност је, међутим преузела и Исламска држава, али је првобитно изнела неисправне чињенице с тим у вези, наводи АП.

 

Извор: Тањуг