Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Ове речи су подигле Србију на ноге!

Дан жена, 8. март, настао је као дан сећања на борбу за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Председник Србије Александар Вучић огласио се на свом Инстаграм профилу и свим дамама упутио честитку за празник свих жена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свим неустрашивим мајкама, нашим бакама, пожртвованим лекаркама, храбрим женама у оружаним снагама, вредним радницама, цвим женама које покрећy нашу земљу напред – хвала вам за све што чините за нашу Србију! Срећан 8. март – написао је Вучић у својој објави.

Празник жена установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, вође немачких социјалиста и женског радничког покрета да се уведе дан вечног сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Много пре тога, прве јавне демонстрације жена запослених у индустрији догодиле су се 8. марта 1857. у Њујорку. Полиција их је растерала, али су жене два месеца касније основале синдикат и захваљујући њиховом раду, протести 8. марта постали су традиција.

У традиционално патријархалној Србији, дан борбе жена за једнакост прво су прихватили комунисти и социјалдемократе. Прва прослава у нашој земљи одржана је у Београду, у тадашњем Народном дому, 1914. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Srbijadanas.com