Србија

ВУЧИЋ У ДИМИТРОВГРАДУ! Председник објавио вест која ће обрадовати све грађане Србије!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Димитровграду са председником Бугарске Руменом Радевом

Председник Србије је рекао да је питање о именима на -ов и -ев решен и да је све дозвољено, те да је потребно само отићи и променити податке у матичној служби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да ли неко жели да мења имена улица бугарских хероја, нема не пада на памет, немамо ту врсту острашћености. Ово није најсиромашнији крај, имам много сиромашнијих крајева. Има их у бар три округа у Србији – рекао је Вучић.

Подестио је да је Србија имала добар раст, најбољи уз Литванију прошле године.

– Мали смо, али напредујемо брже од земаља ЕУ. Ове године ћемо имати највећи раст у односу на европске земље – истакао је Вучић.

– Колико год се неко трудио, па и у Бугарској да направи неку врсту тензије, од нас ћете добити пријатељски одговор, јер сматрамо да сте братски народ. Од председника Србије ништа лоше нисте чули. Наставићемо да развијамо добре односе – истакао је Вучић.

– Хвала што сте ме угостили у Србији, ми већ годинама сарађујемо са Србијом и председником Вучићем. Имамо веома добре суседске односе и заједно ћемо радити на побољшању нашег заједничког европског пута, то нам је заједнички циљ. Данас смо се окупили због веома важног догађаја, а то је откривање споменика за који смо председник Вучић и ја пре три године поставили камен темељац. То је веома важно, не само зато што показује нашу историјску блискост, већ и наше амбиције да имамо још дубље пријатељство. Робна размена је у порасту, јесте имала пад током прошле године, али и тај пад ће се санирати и кренуће напред све. Веома је важно што је Србија завршила ауто-пут до Бугарске, надамо се да ћемо и ми за годину дана, до две године завршити нашу деоницу пута – рекао је Радев.

– Данашњи састанак је био важан. Остварено много за бугарску националну мањину у Србији – рекао је.

– Задовољан сам нашим билатералним односима. Размена мора да буде још већа. Односи Србије и Бугарске су заиста добри. Гајимо пријатељство према Бугарској и народу. Разговарали смо данас. Договорили смо да заједнички пронађемо инвеститоре и да омогућимо људима да раде – рекао је председник.

– Увек могу да рачунају на пријатељски однос, ми не видимо никакве проблеме који би нас раздвајали. Припадници буграске мањине у Србији треба да буду мост пријатељства – рекао је Вучић.

Говорећи о реконструкцији пруге Ниш – Димитровград, он је истакао да то значи додатно прибилжавање грађана Бугарске и Србије.

– Изградили смо ауто-пут до границе са Бугарском, вршимо реконстуркцију пруге и то ће почетком следеће године кренути радови за Ниш, Димитровград, 270 милиона евра. Радимо пругу од Београда до Ниша то ће бити брза пруга и грађане ћемо додатно приближити са Београдом. Градимо интерконектор између Бугарске и Србије. Све што радимо је увек добро дошло – рекао је он.

– За нас је свака нова идеја добродошла. Што се нас тиче Бугарској и бугарском братском народу желимо све најбоље, не видимо никакве проблеме у нашем односу. Хвала Бугарској на подршци европским интеграцијама.

– Ми смо браћа и тако ће и остати. Хвала бугарском председнику што је дошао и хвала што нас подржава. Нема проблема између нас, ми смо братски народи и радићемо на томе и даље – рекао је председник Србије.

– Бугари који живе у Србији могу да рачунају на отворене руке државе према њима, а бугарска мањина у Србији треба да буде мост пријатељства између две земље – рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић и његов гост, председник Бугарске Румен Радев, састали су се данас у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине.

Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду, Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду.

У општинама Димитровград и Босилеград бугарски језик је у службеној употреби, а Србија је признала и штити бугарски језик у складу са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима на том подручју.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс