Издвајамо Србија

ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Прича о руско-америчком рату за утицај у Србији је САМООБМАНА, као и…

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Незваничне информације да Американци Србији нуде авионе Ф-16 и да се тако са Русима боре за већи политички утицај на овом простору – аналитичари оцењују као самообману и пропаганду. Јер су набавка и увођење америчког авиона у српску војну инфраструктуру, прескупи и краткорочно неоствариви, пише Н1.

Нова српска самообмана

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од званичних информација да нам Руси нуде ракетни систем С-300, преко незваничних, да нам Американци нуде авионе под најповољнијим условима. Медији у Србији пуни су натписа о наводном руско-америчком „рату“ за утицај у Србији.

– Нисмо ми златна јабука око којих се велике силе боре – каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Српско јавно мњење жели, а политичари стимулишу, ту слику како се односи између великих сила увек одразе на нас. То је једна самообмана – сматра војни аналитичар Александар Радић.

Баш као што је самообмана наводна информација да нам Американци нуде Ф-16, сматрају аналитичари. Јер да би српска војска могла да прихвати амерички борбени авион, потребно је прилагођавање инфраструктуре. Примера ради, Румуни су од Португалаца и Американаца добили 12 авиона Ф-16 за 108 милиона евра, али су за прилагођавање инфраструктуре потрошили четири пута више новца.

Ф-16 (Фото: Јутјуб)

– Само постављање једне такве јединице, мимо цене набавке, за било коју земљу Балкана је изузетно финансијско напрезање. О томе може да се говори само као о дугорочној визији, али краткорочно тако нешто није могуће остварити. То је заправо разлог зашто се српска авијација толико често у овом тренутку држи идеје о мигу 29 – наводи Радић.

Проблем имунитет за руски центар у Нишу?

Мигови који су у децембру прошле године фасцинирали председника, иако је најављено да ће у Србију стићи до марта, стигли нису.

– Ако треба да постављамо питање властима, то је зашто до сада споразум који је давно закључен није реализован. Питање је да ли је испорука руских авиона, тенкова и друге опреме повезана са евентуалним договором, већ постигнутим о давању имунитета за центар у Нишу или је проблем у транспорту зато што смо окружени НАТО чланицама – рекао је Анђелковић.

Из Москве нам је за сада стигла само макета ракетног система С-300. И нова најава да ће поклон пакет од шест мигова стићи до краја године. Како – још се не зна. Медији преносе незваничне информације да ће бити растављени. А онда их чека ремонт који ће Србију коштати 185 милиона евра.

 

Извор: Н1