Србија

Ово морате знати! САВО НУДИ ПЛАТУ ОД 100.000, АЛИ РЕТКО КО ХОЋЕ ДА РАДИ: Берба почиње ускоро, а Румуни спречени да дођу!

Сезона бербе малина почиње за мање од месец дана, а осим рода и пласмана пољопривреднике брину сезонски радници које не могу да пронађу.

Саво Добросављевић из села Вучковица до сада је раднике довозио из Румуније, али услед епидемије корона вируса сада за сваког мора да плаћа тестове што му се не исплати. Овог лета ће његове малињаке осим чланова породице, после дужег времена да беру и радници из Србије, које је једва нашао иако су дневнице одличне и за мало више од месец дана могу да зараде 100.000 динара.

– Све ће бити теже и теже наћи добре и квалитетне бераче. Више није као некад кад су се људи утркивали да дођу и зараде одличне плате у малињацима. Моје малине су 12 година брали радници из Румуније који су одлични и поштено зараде сваки динар. Међутим, ове године тестови су прескупи, нисам имао никакву рачуницу када бих све то плаћао. Нашао сам екипу из Грделице која ускоро долази, дневница им је 25 евра и добијају још пет евра за храну, пошто су тражили да сами себи спремају оброке – изјавио је Добросављевић.

Род у малињацима због мраза мањи за око 50 одсто

Овај воћар под засадима малине има површину око хектар и по, а сорте су виламет и микер. Временска клацкалица утицала је на количину рода, али како каже Саво не толико и на квалитет.

– Прошле године приноси су били око 20 тона, сада ће то бити око 30 одсто мање конкретно у мојим малињацима, али у разговору са колегама схватио сам да штета ове године иде чак и до 50 одсто. Прво је малину убио мраз, а онда и друге временске непогоде. Оно што је остало је задовољавајућег квалитета, очекујемо крупне и укусне плодове – каже Саво.

О цени је још рано причати, најављују око 300 динара по килограму, али све је неизвесно док не почне берба. Тада ће малинари тачно знати колико сав њихов уложен труд кошта по килограму.

– Уколико би цена достигла висину прошлогодишње и била негде око 250 динара, ја бих био задовољан – закључио је малинар из Драгачева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Рина

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2021.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31