Србија

НОВИ УРЕЂАЈ УВОДИ СЕ ЗА СВА ВОЗИЛА У СРБИЈИ: Биће прикључен на радио, прекидаће музику и саопштавати ОВО!

Возачи у Србији знаће за сваку несрећу на путу убрзо након што се она деси, чиме ће благовремено бити упозорени да успоре кретање или промене руту уколико је саобраћај у потпуном прекиду.

У реалном времену биће обавештени и о временским непогодама које би могле да проузрокују саобраћајне незгоде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутоматска порука

Реч је о такозваном РДС систему обавештавању возача о стању на путевима преко радио-везе, што се већ примењује у неким земљама. Захваљујући томе возачи ће добијати обавештење уколико је негде дошло до великог судара, застоја или се појавила магла каква је прошле недеље однела осам живота на ауто-путу код јагодине, а све как оби се предупредиле несреће у саобраћају.

Ову новину потврдио је и начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов. Према његовим речима, систем је такав да се порука аутоматски укључује за конкретну деоницу пута на којој се налазите.

– Обавештења би била емитована путем репетирота ЈП „Емисиона техника и везе“, а порука ће се аутоматски укључивати чак и ако тренутно слушате музику на ЦД или путем УСБ – најавио је Арсов.

Како објашњава Слађан Станковић, руководилац сектора технике у овом предузећу које ће обезбедити техничке услове, сваки ауто има могућности за пријем оваквих обавештења.

Укључити дугмета

– За почетак сва возила треба да имају укључену ову опцију, односно дугме ТА (трафиц аноунцмент), који има свак ирадио са РДС пријемником, и које је по дифолту укључено, али га возачи из неког разлога искључују. Радио-станица са националном покривеношћу прикупља податке саобраћајне полиције „Путева Србије“, метеоизвештаје и селектује их. Оператор затим укључују пријемник за конкретну деоницу на коју се информација односи, а спикер саопштава информацију као и сваку другу вест. То практично значи да ако сте у зони домета предајника који емитује информацију од значаја и имате укључену опцију ТА, вама ће се аутоматски прекинути музика и чућете саопштење – истиче Станковић.

Он напомиње да за сада у Србији постоје три репетитора на којима могу да оживе овај систем, али су у овом предузећу још почетком године направили пројекат обнове ФМ мреже за емитовање радијских програма јавних медијских сервиса. Када то буде реализовано, цела Србија ће бити покривена, односно у овом случају сто одсто ауто-путева, 98 одсто регионалних и 97 одсто локалних путева.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf