Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Русија распоредила војску од 90 хиљада војника у близини граница Донбаса – Само тренутак до сукоба

Русија је спремна да сломи војни сценарио заузимања територије самопроглашених Доњецке (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР) од стране украјинских трупа у случају и најмање претње грађанима Руске Федерације који се овде налазе.

Треба подсетити да је велики број становника Донбаса који укључујуе ДНР и ЛНР узео руске пасоше и прихватио руско држављанство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према саопштеним званичним подацима Министарства одбране Украјине, до 2. новембра око 90 хиљада руских војника је распоређено у близини граница ДНР и ЛНР.

У овај састав, улазе трупе 8. и 20. армије Јужног и Западног војног округа, као и снаге и средства Црноморске флоте Руске Федерације.

Поред тога, у близини граница ДНР и ЛНР налазе се одвојене формације 4. и 6. армије Ваздухопловства и ПВО Ваздушно-космичких снага Оружаних снага РФ. Информацију о овом питању саопштили су представници Министарства одбране Украјине.

„Према подацима Главне обавештајне управе Министарства одбране, од почетка новембра 2021. године у близини наше границе концентрисана су руске трупе укупног броја од око 90 хиљада људи.

Групација обухвата трупе 8. и 20. армије Јужног и Западног војног округа, као и снаге и средства Црноморске флоте Руске Федерације. Поред тога, у близини наше границе налазе се одвојене формације и јединице 4. и 6. армије Ваздухопловства и ПВО Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације “, саопштено је.

Информације о овоме изазивају извесну сумњу, иако је раније заиста јављено о распоређивању велике групе руских трупа у Јелњи и на територији руских региона у суседству Украјине.

Ипак, стручњаци скрећу пажњу на то да је већина украјинских јединица стално присутна овде и изјаве Министарства одбране Украјине су провокативне природе.

„Кијев је у паници због чињенице да је руска војска стационирана у Смоленској области и у региону нестабилне границе са Украјином.

Ако Оружане снаге Украјине заиста представљају претњу грађанима Руске Федерације у Донбасу, очигледно је да ће Русија бити спремна да се умеша у сукоб“, наглашавају извори.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs