Србија

Није добро! ОЧЕКУЈЕ НАС КОЛАПС, НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА РАДИ, СВИ ЋЕ БИТИ НА БОЛОВАЊУ!

Редови испред ковид амбуланти су километарски, нови сој је заразнији, а вакцинација је поново стала

У наредне две недеље због погоршања епидемијске ситуације можемо очекивати и 20.000 заражених сваког дана, упозорава заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ушли смо у пети талас епидемије, кажу лекари, и сада идемо ка његовом врху. Редови испред ковид амбуланти су километарски, омикрон се брзо шири, а вакцинација је поново стала. Зато они апелују на грађане да се вакцинишу они који то нису учинили до сада, укључујући и бустер дозу. Јер другог лека, кажу стручњаци, нема.

Драматична ситуација

Професор др Радмило Јанковић напомиње да је немогуће зауставити ширење омикрон соја и да нам због тога тек следи нови, јачи удар вируса.

– Подаци забележени последњих дана говоре да идемо ка новом врху петог таласа, а убрзање је дао омикрон. Бројке ће у наредном периоду сигурно бити око 10.000, чак и 20.000 заражених у једном дану. Биће компликовано и веома драматично у наредне две недеље! Очекује нас тежак период. Иако болест краће траје, сасвим очекиван је и велики притисак на ковид амбуланте, као и редови за тестирање. Стрепим да видим како ће се болест проширити ка старијима – истиче проф. др Јанковић и додаје:

– Тренутно стагнира број примљених људи у болницама, али и тај број ће кренути да расте, код нас су још увек делта пацијенти. Није лако, али не преостаје нам ништа друго него да слушамо струку, поштујемо мере и вакцинишемо се. Да се надамо да ће ово бити последњи чин с короном!

Да је пред нама нови удар короне и да је зато неопходно да се убрза вакцинација, која је ових дана буквално стала, сматра и командант Војне болнице Карабурма др Иво Удовичић.

– Наредних дана очекујемо масовније пријеме у болницу. Сигурно ћемо имати велики број пацијената. Знамо да омикрон сој не даје велики проценат пацијената у болницама и даје лакшу клиничку слику. Али знамо и да имамо нижу стопу вакцинисаних и то је она отежавајућа околност. Имамо знатно мање вакцинисаних грађана и не знамо још увек како се омикрон понаша код невакцинисаних особа. Тек очекујемо то да видимо и да видимо колико ће заражених омикроном захтевати болничко лечење – наглашава др Удовичић.

Вакцина је спас

Према његовим речима, због великог броја невакцинисаних и лоше ситуације највећи проблем ће опет осетити здравствени систем.

– Они који раде у црвеним зонама нису плаћеници фармацеутске индустрије. Ми једноставно знамо и видимо колико је вакцина ефикасна на примеру наших пацијената. Ми смо у ковид-болници имали преко 50 пацијената млађих од 50 година у јединици интензивне неге, имали смо шесторо преминулих и нико није био вакцинисан. Сви се покају што се претходно нису вакцинисали. Морате схватити да ниједан лек није ефикасан као вакцина и да штити од смрти и тешких облика болести, поготово младе – објашњава наш саговорник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс