Русија

Шокантно! ПУТИН ПОКРЕНУО ТАЈНУ ОПЕРАЦИЈУ, ПОЧИЊЕ РАТ?! Драматично упозорење шири се Америком

Фото: Јутјуб

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан тврди да његова земља има тачне информације које указују на то да је план за инвазију на Украјину већ спреман.

Сједињене Америчке Државе предвођене Џоом Бајденом тврде да је руски председник Владимир Путин већ покренуо тајну операцију удара на Украјину, те да Вашингтон поседује тачне информације о томе да се он спрема да изведе провокацију на истоку бивше републике СССР како би наводно то искористио као изговор за инвазију на њу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Русија је одабрала групу оперативаца како би спровела операцију „под лажном заставом“ (false-flag operation, тајна операција која се спроводи тако да се чини да је спроводи неко други прим. аут) у источној Украјини, у покушају да створи изговор за инвазију – рекао је за ЦНН амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Према његовим речима, САД имају доказе да су оперативци спремни за војна дејства по градским срединама, као и за коришћење експлозива за извођење саботаже против руских снага. То практично значи да ће они наводно намерно ударити на проруске снаге на истоку Украјине како би затим Русија за то оптужила украјинску војску и кренула у обрачун са њом.

Та тврдња, наводи ЦНН, подсећа на изјаву коју је у петак објавило украјинско Министарство одбране, а у којој је истакнуто да руске специјалне службе припремају провокације против руских снага с намером да их припишу Украјини.

– Видели смо такав сценарио 2014. године. Они (Руси прим аут) поново припремају нешто слично и наша администрација ће доћи до додатних појединости о томе шта препознајемо као потенцијално постављање изговора, а шта ћемо поделити с новинарима током наредна 24 сата – рекао је јуче Саливан.

Ти амерички обавештајни подаци стижу непосредно након окончања једнонедељних дипломатских сусрета између руских и западних званичника у Бриселу, Бечу и Женеви на којима се расправљало о безбедносним гаранцијама на којима је инсистирала Москва. Међутим, разговори нису довели ни до каквог напретка, будући да један од главних захтева Русије да НАТО одустане од даљег ширења на исток и увлачења нових чланица у своје редове, тај Савез не жели да испуни.

– Администрација председника Џоа Бајдена верује да се Русија можда припрема за инвазију на Украјину која би могла да резултира широким кршењем људских права и ратним злочинима, уколико дипломатија не испуни своје циљеве – истакао је неименовани амерички званичник и додао да руска војска планира да крене с војним активностима неколико недеља пре инвазије.

Предвиђа се да би наводни упад могао да се догоди између средине јануара и средине фебруара.

– Тај сценарио смо видели 2014. у вези са Кримом – нагласио је он.

У САД се, такође, шири уверење да су руски инфлуенсери почеле да припремају руску публику на интервенцију, наглашавајући наратив о погоршању људских права у Украјини и повећању милитантности украјинских челника.

– Током децембра, садржај на руском језику на друштвеним мрежама који покрива сва три наратива порастао је на просечних готово 3.500 постова дневно, што је повећање од 200 одсто у односу на дневни просек у новембру – истакао је амерички званичник.

Амерички, НАТО и европски званичници одржали су важне састанке с руским функционерима. Након чак три сусрета у четвртак, обе стране су имале песимистичан став према свему.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков сугерисао је да су разговори стигли у „слепу улицу“ и да не види разлог за наставак, док је високи амерички званичник након дипломатских састанака упозорио да се „ратни бубањ чује гласно“.

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров изјавио је у петак да Русија верује како ће НАТО појачати своје активности дуж границе с Украјином уколико Москва не послуша захтеве Запада.

– Док су наши предлози усмерени на смањење војне конфронтације, деескалацију целокупне ситуације у Европи, на Западу се догађа управо супротно. Чланице НАТО појачавају своје снаге и ваздухопловство. На подручјма која су у непосредној близини Украјине, на Црном мору, опсег вежби се у последње време вишеструко повећао – упозорио је Лавров.

Иначе, бројне украјинске владине интернет-странице у петак су погођене сајбер-нападом, што је развој догађаја за који су европски званичници упозорили да би могао још више да појача напетости у Украјини. Напад је пропраћен претећим текстом који поручује Украјинцима да „страхују и очекују најгоре“. Украјинска влада рекла је како се чини да иза напада стоји Русија.

Главни дипломата Европске уније Жосеп Борељ осудио је сајбр-напад, упозоривши да он доприноси „већ напетој ситуацији“ у регији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс