Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Сутра или прекосутра забрана извоза“

Председник Србије Александар Вучић је рекао данас у Лесковцу да жели да људи знају колико је компликована ситуација у свету.

„Сутра или прекосутра уводи се забрана извоза пшенице“, најавио је Вучић, морамо да чувамо хлеб за нас и људе у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морамо да чувамо хлеб за нас и људе у региону“, нагласио је председник Србије.

„Плашим се нових вести. Некад са муком гледате у телефон јер само лоше вести очекујете. Добијате све горе вести. Ако се сад догоди да они санкционишу руску нафту, не знам где ће то да заврши. Пшеница ‘оде у небеса’, на историјски максимум, а то значи да ће скочити цене и других ствари. Палмино уље више не можете да нађете. Кина купује све што стигне. Све резерве памука је купила Кина“, изјавио је Вучић.

Он је рекао да ће ситуација сваког дана бити све тежа.

„Сада је 10 пута горе него када је почела корона криза

„Сад се видело колико је било паметно што смо улагали у злато. Сваки дан му скочи вредност 500 до 900 долара по килограму. Па то није нормално!“, завапио је председник.

„Ако донесу одлуку од нема руске нафте, онда ће то бити пута два или три од историјског максимума. Рубља је пала 38 посто, европске банке пропадају на невероватан начин. Цео свет се руши пред нама. Све оно што смо знали да постоји, одједном пред нашим очима нестаје. Нећу то да кријем“, изјавио је Вучић. „Само се надам да ће престати рат у Украјини. Бога молим да престане рат. Ово нема везе са нама. Код нас је динар стабилан, чврст. Све држимо под контролом, али до када? Немогуће је предвидети. Мораћемо донети одлуку о забрани извоза пшенице“, рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће Србија преживети без већих последица.

Вучић је рекао да Србија данас не може да увезе кокс за железару јер долази из Русије или Украјине.

„Не можемо гвожђе да увеземо“, рекао је Вучић и додао да постоје притисци да се Србија придружи санкцијама против Русије.

Председник је рекао да је цена гаса на историјском максимуму, а исто ће бити и са ценом нафте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92