Свет

ЕВРОПА НА КОЛЕНИМА: Немци остају без уља, Шпанци немају ни брашна, ово се дешава

Foto-Pixabay.com

Развијене европске економије већ трпе озбијне последице сукоба у Украјини када је у питању снадбевање основним животним намирницама. Имајући у виду да појединима из Украјине долази и више од половине потреба за храном, проблематика је значајнија, а слике са терена ових дана говоре много више од речи.

Немачки супермаркети извештавају о смањењу количине сунцокретовог уља, због страха да би рат у Украјини могао да изазове несташицу снабдевања. Украјина обезбеђује преко 50 одсто светског тржишта сунцокретовог уља, а Немачка је један од њених највећих увозника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У нашим продавницама тренутно примећујемо повећану потражњу посебно за сунцокретово уље, као и репичино и маслиново уље”, рекао је портпарол ланца супермаркета Алди Суд.

Портпарол сестринске компаније Алди Норд рекао је за лист Дие Велт да би ланац задржао право да привремено ограничи продају сунцокретово уље по купцу.

Портпарол Савезног удружења немачке малопродаје Трговина прехрамбеним производима позвала је људе да се уздрже од гомилања и излагања „солидарност“ према другим купцима,„као на почетку корона кризе“.

Шпанија

Из страха од несташица у Шпанији је протеклих дана забележена навала на одређене прехрамбене производе, па су у бројним супермаркетима празни рафови брашна и сунцокретовог уља.

Наиме, Шпанија је до сада увозила сунцокретово уље из Украјине, и тај увоз покривао је чак 62 одсто потрошње.

Управо сунцокретово уље је производ који се сада може тешко наћи у продавницама.

„Наручили смо нове количине уља, али већ данима нема испорука“, пренела је једна продавачица једног супермаркета у Барселони, преносе шпански медији.

Поједини супермаркети ограничили су продају сунцокретовог уља на пет литара по особи.

Исто важи и за брашно које се тренутно тешко налази у продавницама.

Удружење велетрговина и супермаркета „Аседас“ је већ пре пар дана указало на „неуобичајено понашање потрошача“ у вези куповине сунцокретовог уља и указало да је снабдевање јестивим уљем и другим намирницама у Шпанији осигурано.

До проблема у снабдевању, према медијима, могло би доћи најраније од лета, уколико не буде испорука из Украјине.

Такође, због изостанка испорука житарица и кукуруза из Украјине у Шпанији могло би доћи до несташице сточне хране, преноси Танјуг.

„Не гомилајте залихе“

Председник Светске банке Дејвид Малпас апеловао је на народе и компаније широм света да не гомилају храну и бензин, упркос порасту цена након руског напада на Украјину.

Малпас је рекао на виртуелном догађају који је организовао Вашингтон пост да ће санкције имати већи утицај на глобалну економску производњу него сам рат.

Рекао је и да очекује снажан одговор произвођача широм света на повећању залиха, као и да и не види потребу да људи имају додатне залихе у својим кухињама или ресторанима.

Извор: Блиц