Регион

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У БиХ О ОТЦЕПЉЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: „Биће реакција, ако Босна…“ (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Руски амбасадор у Босни и Херцеговини, Игор Калабухов био је гост магазина „Мрежа“ где је говорио о рату у Украјини.

Током разговора спомињао је различити спектар тема попут да ли ће Русија увући Белорусију у рат, добровољцима који желе да учествују, као и када ће бити крај рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од тема који је изазвала шок јесте отцепљење Републике Српске од Босне и Херцеговине.

– Представници НАТО и Европске уније све више шаљу сигнал да би Русија могла преко Додика да дестабилизирати Босну и Херцеговина. Моје конкретно питање да ли то радите и на који начин радите ? – упутила је новинарка питање амбсадору.

– Ма дајте, ми немамо таквих планова, Русија је заинтересована за стабилност света и Балкана и као сведок „Дејтонског споразума“ ми подржавамо дијалог и компромис – одговорио је амбасадор.

Потпом је рекао да је фалсификација и да ко год им подмеће тај тип информација прави од Русије непријатеља.

Новинарка је потом поставила питање о томе да ли су против тога да БиХ буде чланица НАТО ?

– Ми смо за оно што Босна и Херцеговина одлучи, и ако то одлучи то је унутрашња ствар, али друга ствар јесте наша реакција – рекао је Калабухов.

– У Украјини ми смо показали шта очекујемо, ако буде претња, ми ћемо реаговати – нагласио је амбасадор.

Амбасадор је потом почео да прича о томе како у Босни нема концеунсуса да се придружи НАТО алијасни и да је то могуће само у фантазији.

Новинарка је потом поставила шкакљиво питање нагласивши „због чега мисли да је немогуће зато што Русија подржава Додикове тежње о сецесији и да ли би подржао отцепљење Републике Српске?“

– Ми подржавамо све ако је у добронамерном уговору, преговору и компромису и одржава прироритете, као и жеље људи у Босни и Херцеговини. – рекао је руски амбасадор.

Па макар се то односило и на НАТО, Европску Унију и све остало, нагласио је амбсадор. Изразио је своје недогвања по питању како функционише пријем у ЕУ нагласивши да је то само „процес који се понаша као циркус.“

Извор: srbijadanas.com