Свет

Путинова наредна мета је ова земља – прете им нове санкције?

Русија планира да преузме пуну контролу над Донбасом и јужном Украјином и обезбеди копнени коридор до Крима

Молдавија, најсиромашнија европска земља, све је забринутија да би Русија могла да протегне своју инвазију на Украјину и окоми се на спорни регион Придњестровље који Москва подржава и на којем се налазе њене трупе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два месеца након почетка инвазије руски војни командант је изјавио да Москва жели да успостави коридор кроз јужну Украјину до одметнуте републике у Источној Молдавији.

– Русија планира да преузме пуну контролу над Донбасом и јужном Украјином и обезбеди копнени коридор до Крима – рекао је у петак заменик команданта руског Централног војног округа Рустам Минекајев и истакао да ће контрола над југом Украјине пружити могућност приступа Придњестровљу на западу Молдавије.

Док је навео да тамо постоји „угњетавање“ руског говорног становништва, на слично се позвала Русија у Украјини како би оправдала инвазију.

Забринута Молдавија позвала руског амбасадора

Није познато да ли његове изјаве рефлектују званичну линију Кремља али су, како пише “Вашингтон пост”, изненадиле неке аналитичаре јер Русија на почетку инвазије није успела да напредује ка југозападу Украјине, које је требала да обезбеди како би дошла до границе Придњестровља. Ипак, то је подстакло конверзацију о енклави познатој и као Транснистрија и до сада је највећи директан изазов Молдавији, која је касније у петак позвала руског амбасадора да му изрази “дубоку забринутост” због Минекајевљевих коментара.

– Овакве изјаве су неосноване и супротне ставу Руске Федерације о подржавању суверенитета и територијалног интегритета Републике Молдавије у њеним међународно признатим границама – навело је молдавско Министарство спољних послова.

Слично је, међутим, средином априла рекла портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова кад је, односећи се на рестрикције против руских медија у Молдавији, навела да су такви потези “противни изјавама молдавских лидера о посвећености неутралном статусу и партнерству са Русијом”.

У међувремену је украјински председник Володимир Зеленски упозорио да је инвазија на Украјину само почетак и да Москва има планове да заузме и друге земље.

Молдавија за ЕУ, Придњестровље против

Пре него што је Минекајев подигао буру у молдавској и широј јавности, руски челници су у среду оштро реаговали на забрану проруских ратних ознака у бившој совјетској републици, а руски посланик Алексеј Пушков запретио је председници Маји Санду да ће њена Молдавија завршити на „сметлишту историје“.

Аналитичари кажу да је мало вероватно да би руска војска, уплетена у сукобе око Источне Украјине, била способна да успостави коридор кроз Јужну Украјину до Придњестровља. Санду, која је од ступања на дужност крајем 2020. избегавала опредељење о оријентацији своје земље због зависности од руског гаса, прошлог децембра потврдила је да желе да се придруже Европској унији, и да је о томе обавестила Москву.

– Желели бисмо да стигнемо тамо, што пре то боље – рекла је Санду.

Она је почетком марта потписала званичан захтев за придруживање Молдавије ЕУ, а земља се потом и искључила са руске електромреже како би убрзала енергетско спајање са блоком. Иако је Молдавија поднела апликацију за ЕУ, лидери Придњестровља су истакли да немају намеру да ураде исто и поново затражили стварање “две независне државе”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com