Свет

ЗАХАРОВА ЗАЛЕДИЛА ЗАГРЕБ: Русија ће увести контрамере Хрватској

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова напала је у понедељак званични Загреб.

Она је оптужила хрватску владу да „систематски, са упорношћу која би била боље искоришћена за нешто корисније, развија антируску линију, упорно и систематски уништава билатералне односе, буквално се спушта на ниво интриге“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захарова се упустила у овакву дијатрибу због, како је навела, одбијања Загреба да дозволи „хуманитарни лет” из Москве за превоз веће групе руских дипломата и чланова њихових породица у Русију, које је Хрватска недавно прогласила непожељном и дала им две недеље да напусте Републику Хрватску.

Подсетимо, реч је о 18 дипломата и 6 чланова административног особља Амбасаде Русије у Загребу.

„У налету русофобичне милитантности, званични Загреб је отишао толико далеко да је потпуно недипломатски, грубо и кршећи међународне стандарде комуникације одбио да организује хуманитарни лет за евакуацију веће групе радника руске амбасаде у Хрватској, заједно са њиховим породицама, укључујући и малу децу. Реч је о људима којима су хрватске власти потпуно неразумно наредиле да напусте земљу“, рекла је Захарова.

„Овакав нехуман и крајње подругљив однос према нашим суграђанима неће проћи без одговарајућег одговора“, закључила је Захарова.

Непосредно након што је Загреб најавио протеривање руских дипломата, најављене су контрамере, али Москва још није објавила кога од хрватских представника намерава да протера из Русије.

Извор: Јутарњи лист