Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ!

Говорили смо и о стању у нашим оружаним снагама и предузели мере које спадају у домен повертљивог и највише државне тајне па стога не бих о томе у медијима – рекао је председник Србије Александар Вучић после јутрошње седнице Савета за националну безбедност и састанка са Србима с Космета.

Он је у обраћању нацији после седнице са државним врхом, али и оне са косметским Србима, објаснио природу проблема са пререгистрацијом и притисак који трпе Срби на КиМ од стране приштинских власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио и следеће:

– Рекао сам Србима, једно је сигурно: Србија вас неће оставити на цедилу, рекао је Вучић и додао да им је рекао да не наседају на провокације, да буду мирни, да се држе међународног права а да ако неко крене у прогон – то се неће десити!

Можемо да укинемо КМ таблице, али нам дајте статусно неутралне КС

Вучић је изјавио данас, након седнице Савета за националну безбедност, да је Србија према ранијим споразумима спремна да укине КМ таблице, али да буде дозвољено да Срби са Косова и Метохије користе статусно неутралне КС таблице, а не искључиво РКС које тражи Приштина.

Вучић је казао је да сви ранији споразуми предвиђају коришћење или статусно неутралних КС или РКС таблица, али да се сада инсистира искључиво на пререгистрацији на РКС таблице.

„Људи су измислили све. Они су измислили легитимитет и легалитет непостојеће одлуке непостојећег папира, непостојећег параграфа. То што прича Квинта, ЕУ, Приштина, то не постоји нигде, то што не пише нигде. Указао сам им на то, нисам ни добио одговор. Баш их брига“, рекао је он.

Истакао је да је ове године предвидјено поновно разматрање продужења статуса РКС и КС таблица, али да се сада сви позивају на одлуку Приштине из 2020. године којом су укинули КС таблице.

Вучић је казао да је Србији достављени ставови земаља Квинте и ЕУ, који су усаглашени, где се од Србије тражи да треба да разуме да је косовска акција по питању таблица легитимна, али да можда није прави тренутак за то, због чега су тражили одлагање од 10 месеци.

Председник је објаснио да на Косову и Метохији има око 7.000 или 9.000 возила са КМ таблицама, а да је до сада укупно 18 лица, од којих троје са севера Косова и Метохије, „прихватило промену (на РКС) и урадило оно што су Курти и приштински режим од њих тражили“.

 

 

Извор: Курир