Србија

ВУЧИЋ ЗАГРМЕО: То што причате не пише нигде, ОБМАЊУЈЕТЕ јавност!

Фото: Твитер принтскрин

Саслушали смо јутрос захтеве представника Срба са Косова и Метохије, који су нас упознали са својим потребама, и са чим се суочавају пред истек рока које је Приштина дала, а који се тичу одузимања таблица и аутомобила, рекао је председник Србије Александар Вучић након седнице Савета за националну безбедност, којој је и председавао.

– До сада је 18 особа укупно, од чега неколико са севера КиМ, прихватило промену, и урадили оно што су Курти и приштински режим тражили – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У складу са тим су претње Приштине, која угрожава мир и стабилност на КиМ.

– Српским представницима смо рекли да смо ту и кад је тешко, да ћемо бити уз свиј народ – навео је Вучић.

Казао је да је Србија пре неколико дана добила демарш, акт где смо добили ставове земаља Квинте и ЕУ.

– У том акту, у једном одељку, пише да треба да разумемо да је косовска акција око таблица легитимна, али да постоји забринутост када је реч о роковима за примену – навео је Вучић.

Како је казао, он је на то одговорио да није истина, и да се на овај начин обмањује јавност.

– Потребно је да се прикаже приштинска страна као добра, да је потребно да Срби имају РКС таблице, јер ми (Квинта и ЕУ), подржава независно Косово – навео је Вучић.

Измислили су легитимитет и легалитет непостојеће одлуке, непостојећег папира и параграфа.

– То што прича Квинта, ЕУ и Приштина, не пише нигде. Указао сам им на то, нисам ни добио договор, баш их брига. Како би деца код нас рекла: тако сам у могућности – навео је Вучић.

Како је навео, Србија прихвата КС таблице које су статусно неутралне.

– Агим Велиу је пре две године укинуо административно упуство, све супротно споразумима. Нико није реаговао на то – навео је Вучић.

А они, каже, да нам учине услугу, да све то одложе за десет месеци.

– Данас су Срби са КиМ рекли да ће на миран начин реаговати – навео је Вучић.

Како је објаснио, идеја Приштине је да пусте КМ КМ таблице ка централној Србији, а да онда, углавном на Јарињу и Брњаку, онемогуће их да се врате, да им не дају да више икада уђу на територију КиМ.

– Али нису размислили шта тиме производе. Не знам да ли ће им неко замерити, а овде ће се реаговати. Неће бити понављања 2044. године нитио било каквих сличних акција против српског народа – навео је Вучић.

Одговор на француско – немачки предлог
Вучић је рекао да је на седници разматран немачко – француски план, који су подржале и САД, као и да је одговорено на њега.

– У року од 24 сата упознали смо их са одговором, упутићемо га. Спремни смо да разговоре наставимо, али постоје ствари које не можемо да прихватимо – навео је Вучић.

Улога НАТО
Он је казао да улога НАТО није да буде скретничар на КиМ, јер једини који поштују повељу и правнио поредак на КиМ је Србија.

– Моје питање је, пошто се сви позивају на Резолуцији 1244, када ће снаге НАТО да поступају у складу са њом, и дозволе повратак српске војске – наводи Вучић.

Он је цитирао и члан по коме се онемогућава милитаризација на КиМ, а мене занима по ком акту им сада праве војску, где то пише?

– Одговоре да јесте Резолуција на снази, али да је фактичко стање на терену другачије – навео је Вучић.

Како је додао, уместо да спрече упаде РОСУ, они су им дозволили да праве базе, да застрашују и прете Србима.

– Директно је забрањено формирање Војске Косова? Видим да је ангажовано много стручњака који су плаћени да долазе у Београд, да нам говоре да треба да признамо независност, да сам диктатор… – рекао је Вучић, и поновио „покажите ми где то пише“.

У том плану који нам је понуђен, каже свесне су стране да су неповредивост граница основни услов за мир.

– И ви се питате да ли се то неко шали, а од нас траже да погазимо резолуције, све принципе и повеље, да бисмо дошли до њиховиох принципа, и да бисмо поштовали оно што они нису у нашем случају, а ако не буде, следи тешка батина – навео је Вучић.

Када је реч о закључцима, Вучић каже да је једногласно припремљен одговор на француско – немачки предлог, да је договорено да се уради све да се сачува мир и стабилност, али и да ће се бити уз српски народ ако буду нападани. Било је речи и о стању у оружаним снагама.

Вучић каже да је идеја да се искључи могућност позивања руског председника Путина на косовски преседан.

– Курти све ово сме да ради јер никад аније био кажњен од својих тутора, родитеља политичких. Да не подсећам шта је било када је забранио референдум – казао је он.

Додао је да је састанак са Србима био веома кратак, и да им је рекао да их Србија неће оставити на цедилу.

Вучић се претходно састао са представницима Срба са Косова и Метохије.

 

 

Извор: Блиц