Србија

КОСОВО ПОДНОСИ ЗАХТЕВ ЗА ЧЛАНСТВО У ЕУ ЕВО И КАДА!

У децембру се очекује да Косово поднесе захтев за чланство у Европској унији, саопштила је Влада Косова. У вези са тим да ли је прави тренутак за подношење захтева за чланство у ЕУ, чују се гласови стручњака за дипломатију и европске интеграционе процесе и за и против.

Након подношења захтева за чланство у Савету Европе, 12. маја ове године Косово намерава да поднесе захтев за чланство у Европској унији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Очекује се да ће апликација бити поднета током децембра“, изјавио је за Радио Косово, Кљисман Кадиу, политички саветник заменика косовског премијера, Бесника Бисљимија.

„Ми смо као Влада започели припреме за подношење апликације за чланство у Европској унији, као први корак, у циљу добијања статуса земље кандидата. Пријава ће бити поднета ове године, до децембра месеца. У међувремену, крајем августа формирана је Извршна комисија која се бави припремом ове апликације. Влада предузима све неопходне кораке у информисању савезника и чешког председавајућег ЕУ о циљу пријаве“, навео је Кадиу у писаном одговору.

О томе да ли је право време за подношење захтева за чланство у ЕУ постоје различита мишљења, пише Коссев.

 

Извор: Нова

Ознаке