Свет

БРИСЕЛ ЗАБРИНУТ ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ЕУ! „Народ је уз нас“ – Широм Европе пораст десничара

Ударно за ЕУ

Десничарска Слободарска партија Аустрије (ФПО) преузела је вођство на политичкој сцени, показују последња истраживања јавног мњења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најновије истраживање друштва „Лацарсфелд“ показује да би, кад би у Аустрији сада били одржани избори, победила ФПО са 26 одсто гласова, за један проценат више него прошле недеље.

Социјалдемократска партија (СПО), која је до сада водила, пала је због унутарпартијске расправе између гувернера покрајине Бургенланд Петера Доскоцила и лидерке странке Памеле Ренди-Вагнер.

Најпре је дуго ћутање СПО у вези с огромним бројем тражилаца азила негативно утицало на положај странке у истраживањима, а прву позицију коштала је сада унутарполитичка свађа и одлука Доскоцила да финансира истраживање у којем би он био приказан као „вољенији“ у народу од Ренди-Вагнер.

СПО је пала на друго место са 25 одсто гласова, односно два мање него пре недељу дана.

Владајућа Народна партија (ОВП) канцелара Карла Нехамера може рачунати на свега 20 одсто гласова и она се налази у сталном паду, а у протеклих седам дана популарност је пала за два одсто.

Затим следи Неос, који би тренутно могао да рачуна на 13 одсто гласова.

Тек на петој позицији је странка Зелених, која влада у коалицији са ОВП, а за коју би тренутно гласало 10 одсто, колико је било и прошле недеље.

Тиме владајућа коалиција тренутно има подршку свега 30 одсто бирача, мало више него што би тренутно добила ФПО.

ФПО се, после корупционашке афере „Ибица“, чини се, опоравила, захваљујући критици према епидемијској политици владе и политике према мигрантима, што је, иначе, главна тема ове десничарске партије.

 

Извор: Srbija Danas