Православље

Откривена тајна Исусових забрањених списа: Ево шта је причао свом брату Јакову

Забрањени спис, назван ‘Прво откривење по Јакову’ није постао део Новог завета од 27 делова, насталог 367. године, већ је постао до гностичких књига откривених у Египту 1945. године

Копија херетичког библијског текста, за који се тврди да описује разговор између Исуса и његовог брата Јакова, откривена је у свом најстарије познатом облику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Забрањени спис, назван ‘Прво откривење по Јакову’ није постао део Новог завета од 27 делова, насталог 367. године, већ је постао до гностичких књига откривених у Египту 1945. године.

Све књиге су биле написане на коптском језику, иако је њихов оригинални рукопис највероватније био на грчком.

Џофри Смит, са Универзитета у Тексасу истиче како никад нису сумњали да су делови ‘Првог откривења по Јакову’ сачувани до данас, пишу Yахоо Неwс.

Текст на грчком највероватније написан у 5. или 6. веку значајан је јер указује на то да су хришћани, у то време, читали и проучавали неканонске списе много пре него што су их црквени оци прогласили херетичким.

Оно што текст садржи су Исусова учења којима је подучавао брата Јакова, као што су сазнања о рају, али и о будућим догађајима, међу којима је и Јаковљева смрт. Текст је подељен на слогове, што је редак случај код старих списа, а што значи да је спис коришћен за подучавање читања и писања.

 

Извор: Telegraf.rs