Издвајамо Србија

ХРВАТСКА У НЕВИЂЕНОЈ ПАНИЦИ ОД НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА САД: Трамп и Путин деле Европу и праве Велику Србију!

Хрватска је у страшној паници да ће нови амерички председник Доналд Трамп направити глобални савез са руским лидером Владимиром Путином и омогућити стварање Велике Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Загребачки „Јутарњи лист“ објавио је јуче текст у коме тврди да ће Србија после Трампове победе кренути у одлучно освајање Балкана без страха од реакције Вашингтона!?!

Спреман дил с Трампом

Хрватски аналитичари кажу да нико више не може да гарантује да би САД предвођене Трампом браниле националну безбедност било које нападнуте чланице НАТО пакта, па и Хрватске.

Кремљ ће покушати да намами Трампа на нову поделу Европе у замену за грандиозну антитерористичку коалицију која одговара Москви. Такав приступ охрабриће руске савезнике и партнере попут Србије у преузимању веће улоге на Балкану, без страха од значајне америчке реакције у тренутку хаоса у Европи. Ниједан европски савезник не може бити сигуран да ће САД остати посвећене НАТО пакту и бранити националну сигурност његових чланица, наводи се у колумни „Јутарњег листа“ чији је аутор Јануш Бугајски, иначе политички аналитичар са Запада који редовно објављује анализе и има своје емисије на телевизијама у Хрватској, Албанији, Украјини и на Косову.

Овакве тезе додатно је подгрејао и хрватски аналитичар Жарко Пуховски, који оцењује да Трамп нема симпатије ни за ЕУ и НАТО, већ да симпатије гаји само према руском председнику и његовим пријатељима (читај: Србима).

– Путин сада заправо постаје господар света. И противруске тенденције ће изгубити ветар који су имали у једрима јер Трамп сигурно неће ићи у сукоб с Русијом… – рекао Пуховски за хрватски портал „Индекс“.

И док нико од српских званичника није јуче хтео да коментарише ове наводе хрватских медија и стручњака бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да је оправдана, али и намерно „пренапумпана“ бојазан Хрвата да ће Србија након Трампове победе ‘кренути у освајање Балкана’.

– Трамп жели додатно да обогати Америку и зато неће расипати новац на сумануте авантуре у спољној политици. САД ће остати глобална сила, али неће више бити натегнутих односа са Русијом, брзо ће повући санкције и напустити политику дуплих стандарда, чије смо ми дугогодишње жртве. Сви други у региону су од такве политике само профитирали.

Зато Хрвати имају реалну бојазан да ће изгубити „западни ветар у леђа“, помоћу којег су нас годинама „музли“. Ми више нећемо бити под западном чизмом и коначно ћемо се наћи у равноправном положају са комшијама. Међусобне проблеме ћемо решавати искључиво на правној основи, што Хрватима очигледно не одговора… – сматра Јовановић.

Хрвате жуља Србија

На другој страни, војни аналитичар Мирослав Лазански истиче да Хрвате јако жуља то што је Трамп победио и што Србија има добре односе са Русијом која ће највероватније бити најважнији стратешки савезник новог америчког председника.

– Односи Трампа и Путина ће се кретати око три кључне тачке. Прво, ту је ситуација у Сирији, затим изградња антибалистичког штита у Пољској и, коначно, Крим. Видећемо да ли ће Русија и САД успоставити боље односе по овим питањима. Кад је реч о Србији, Трамп ће сигурно имати знатно веће симпатије према нама од Клинтонове… Хрватски државни врх је баш зато очекивао и жарко прижељкивао победу Хилари. Уосталом, све је јасно кад погледате како су у Загребу, Приштини и Вашингтону жалили због његове победе. Међутим, приче да ћемо правити некакву Велику Србију су глупости. Хрвати морају да схвате да ми нисмо претња никоме – закључује Лазански.

Извор: Танјуг