Издвајамо Србија

УЛТИМАТУМ ОПОЗИЦИЈЕ: „Овде нема демократије, даћемо власти СПИСАК ЗАХТЕВА под којима идемо на изборе“

Фото: Јутјуб

Уједињена опозиција ће до краја недеље изаћи са заједничким захтевима за фер и поштене изборе, изјавио је за „Блиц“ лидер Двери и један од оснивача СзС Бошко Обрадовић.

Опозиција је сагласна да се на изборе може изаћи само уколико буду постигнути адекватни услови. Шта подразумевају, требало би да буде познато до краја ове седмице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Без слободних медија, пре свега, нема смисла ићи на изборе, а то се пре свега односи на ослобађање РТС-а за глас опозиције – наводи Обрадовић.

Небојша Зеленовић, такође један од оснивача СзС, поручује да неће бити нових избора без коренитих промена изборних услова и слободних медија. То су, каже, јасни захтеви грађана и опозиције.

– Од када је Вучић дошао на власт избори су престали да буду начин изражавања демократске воље грађана. Избори су за диктатора постали начин управљања Србијом – кад не знаш шта друго да радиш, када те сиромаштво и неслобода у Србији притерају у ћошак, позовеш на изборе. А онда полиција, криминалци, ботови – сви плаћени државним парама, крену у поткупљивање и застрашивање бирача. Србија више не жели живот у изборним кампањама, лажима и преварама, од избора до избора – наводи Зеленовић у саопштењу.

Он каже да Вучић верује да с оваквом страначком машинеријом коју плаћа државним парама може да манипулише целом земљом и међународном заједницом.

– Док је обећавао по свету да ће решити Косово и чувати мир и стабилност, цементирао је своју власт на разне илегалне начине, тако да с оваквим изборним условима, контролом новца и медија, мисли да може бесконачно да вара и народ у Србији и партнере у иностранству. Доста нам је Вучићевих изборних представа и крађа и као уједињена опозиција изаћи ћемо са заједничким захтевима за фер и поштене изборе – каже Зеленовић.

И потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић истиче да опозиција треба да изађе на ванредне изборе под условом да се потпуно ослободе медији, нарочито они са националном фреквенцијом и уведу дебате о свим питањима.

– Под хитно треба средити и бирачке спискове. Било би пожељно да се одрже истовремено и председнички избори, пошто је Вучић систематски кршио Устав, а његова политика је доживела дебакл, па је изгубио легитимитет – закључује она.

И Драган Ђилас је раније на свом твитер профилу написао да уколико избори не буду фер и поштени, неће их ни бити.

„Вучић размишља о ванредним изборима. Размишљај ти колико хоћеш, али док не прихватиш да избори буду фер и поштени… џаба размишљаш“, написао је Ђилас.

Следећи протест опозиције заказан је за наредну суботу. Иако је било у плану да окупљање и протестна шетња буду у неком другом граду, одлука је поново пала на главни град.

Председник ДСС Милош Јовановић каже да ће се та странка прикључити највероватније наредном протесту.

– Осим ако поново не буде неког невероватног избора говорника, наравно да ћемо се придружити протесту – рекао је Милош Јовановић.

Шапић: Ако скупимо потписе, излазимо

Фото: Јутјуб

Лидер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић каже да би његовом новооснованом савезу више одговарало да избори буду у редовном термину 2020. године.

– Ако успемо да предамо потписе за листу, не видим разлог зашто не бисмо изашли на изборе – наводи Шапић. Он каже да не зна шта се то променило од последњих избора до данас.

– Не видим шта се то променило од последњих одржаних избора до данас, када су сви политички актери на нашој сцени изашли на изборе – каже Шапић за „Блиц“.

Пејић: Не верујем да ће бити избора

Добро је да опозиција има конкретне захтеве, али мислим да је ово сада лажна узбуна и да избора до пролећа 2020. неће бити. Видећемо шта опозиција тражи. Уколико траже да не буде насиља или притисака, власт ће одговорити да то не чини, па ће простор за договор бити ужи. Важно је да услови буду конкретни, јасно дефинисани и оствариви – каже за „Блиц“ Владимир Пејић из Фактора плус.

Он истиче да није сигуран да ли опозиција има заиста жељу за бољим условима или притиском жели да оправда неки будући изборни неуспех.

– Бојкот би свакако створио проблем власти, али у случају да на изборе уместо три и по милиона изађе милион људи – наводи Пејић, и каже да бојкот може бити лош и по државу и по оног ко за њим потеже.

 

 

Извор: Ивана Мастиловић Јаснић/Блиц