Србија

Још увек има наде: Са Трампом стратешко партнерство Србије и САД!

Доласком Доналда Трампа и његове администрације на чело САД, Србија има велику шансу да са Вашингтоном оствари стратешко партнерство и односе који почивају на потпуно другачијим основама
Ово је изјавио потпредседник Народне скупштине Србије Владимир Маринковић.

„Такође, охрабрују жеља и потреба председника Трампа да ради на решавању кључних глобалних питања тако што ће да сарађује уско са Руском Федерацијом, нарочито у борби против тероризма и Исламске државе у Ираку и Сирији“, рекао је Маринковић на дебати о будућој политици САД према региону југоисточне Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио да Србија још више него до сада треба да се окрене сарадњи са САД, поготово у области економије и енергетике где постоји огромна воља са друге стране да се подстакну инвестиције, наводи се у саопштењу Маринковићевог кабинета.

Маринковић је подсетио да је пре неколико недеља боравио у службеној посети САД где се сусрео са представницима новог сазива Конгреса из Републиканске партије, али и са главним менаџерима највећих светских ИТ корпорација као сто су microsoft, Фацебоок, Инстаграм, које је позвао да инвестирају у Србију која има одличан људски потенцијал у тој области.

Он је најавио је да ће амерички гигант НЦР у наредних неколико месеци отворити још две хиљаде радних места у Србији, која је тој компанији постала централа за целу Европу, додаје се у саопштењу.

Дебата је одржана у Љубљани у организацији Института за балканска и блискоисточна истраживања. У дебати су учествовали и Будимир Лончар, бивши шеф дипломатије послове СФРЈ и Срђан Керим, бивши министар спољних послова Македоније и председавајући Генералне скупштине УН у периоду 2007-2008.

Извор: Tanjug