Издвајамо Свет

СУКОБИЛЕ СЕ ДВЕ НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ: Совјетски Миг-21 срушио амерички Ф-16, понос НАТО авијације

Индијски ловац Миг-21 оборио је данас током директне борбе изнад спорног дела Кашмира пакистански Ф-16!

Пилоти две нуклеарне силе нашли су се очи у очи, запуцали једни на друге, а дебљи крај извукла је пакистанска летелица. Вест која је напречац обишла свет занимљива је и из једног другог разлога. Совјетска летелица у саставу индијског ваздухопловства, наиме, старија је барем двадесетак година од америчког Ф-16, а ипак се показала као супериорна у директном окршају!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индијска агенција АНИ пренела је да се пилот Ф-16 катапултирао и отворио падобран. За сада нема података о његовом стању или локацији на којој се налази. Авион је пао на територији Пакистана.

Рекордер у историји ваздухопловства
Совјетски фронтовски ловац МиГ-21 је без дилеме најпознатији млазни борбени авион у историји војног ваздухопловства.

У питању је млазњак друге генерације док се касније варијанте сврставају у трећу. Први лет чувеног једноседа је био далеке 1956. године док је серијска производња почела две године касније. Новије верзије поред топа носе четири ракете кратког или средњег домета са полурадарским навођењем.

Миг-21 и даље држи неколико рекорда.

То је авион који је у класи млазних војних авиона направљен у највише примерака и највише верзија. Произвођен је од 1958. до 1985. што га чини и војним авионом који је најдуже произвођен. Званично је коришћен од стране највећег броја држава – некадашња СФРЈ имала је неколико ескадрила у свом поседу. Такође је учествовао је у највише светских сукоба.

Велики број примерака је произведен управо у Индији. Претпоставља се да Делхи и даље поседује више од 150 летелица модернизованих крајем деведесетих година прошлог века у Русији.

Понос НАТО авијације

Амерички Ф-16 је с друге стране далеко модернији авион.

Развијен је као лаки вишенаменски ловачки авион треће генерације док је кроз касније развој достигнута четврта генерација. Има једна турбо млазни мотор. Пробни лет је био 1976. године док је званична производња почела две године касније. За потребе иностраних тржишта производња је трајала све до прошле године.

Ф-16 је наоружан топом и има 11 спољних тачака за ношење ракета.

Чувени „фајтинг фалкон“ такође има историјску улогу у светској ваздухопловној историји због великог броја револуционарних решења у пројектовању ловачких борбених авиона. Носи и надимак „поскок“ јер подсећа на њега својим изгледом.

Поред америчке присутан је у војскама још 25 држава. Недавно је и Хрватска хтела да купи ескадрилу Ф-16 од Израела, али је тај посао стопирао Вашингтон. У једном моменту је био најмасовнији авион у НАТО авијацији.

Тако је понос америчке и НАТО авијације срушио прастари совјетски млазњак.

 

Извор: srbijadanas.com