Издвајамо Свет

ЦИА ЗНАЛА ЗА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ШПАНИЈИ: Терористи нису спречени, иако је полиција била упозорена

Kаталонска полиција била је упозорена на могућност терористичког напада у Барселони још пре два месеца, а извор информације је била ЦИА, тврди каталонски лист.

Локални лист „Ел Перидоко“ наводи да је ЦИА колегама из регионалне полиције у јуну јавила да је „Барселона главна мета за џихадисте“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пре два месеца ЦИА је проследила упозорење каталонској полицији, а у њему се чак додатно упозоравало на могућност напада на Рамбли – наводи лист.

Извештај још није потврђен, а вреди подсетити да се након више терористичких напада у Европи говорило да су безбедносне службе имале одређене назнаке да се напад спрема, али да нису адекватно реаговали или нису имали могућности да их зауставе.

Низ напада у Барселони однео је 13 живота, а поново је као главно оружје коришћено теретно возило, као и у Лондону, Стокхолму, Берлину и Ници.

Шпанија је последњи пут била на мети терориста 2004. године, када су екстремисти из Ал Kаиде детонирали више експлозивних направа у Мардиду и убили 192 људи.

Након тога, због прилива миграната са севера Африке и са Блиског истока, амбасада САД је предложила да се у Барселони направи заједнички антитерористички штаб јер је „Медитеран велики магнет и место регрутацију терориста“.

Kаталонска полиција је у октобру појачала безбедност око чувене катедрале Саграда Фамилије, која је у једној од публикација Исламске државе означена као „једна од четири главне мете у хришћанском свету“ – уз римски Kолосеум, њујоршки Kип слободе и лондонски Биг Бен.

Информација да су „амерички обавештајци раније упозорили полицију на напад“ појавила се и након напада у новогодишњој ноћи у Истанбулу, али су званичници то касније демантовали.

Иначе, сваки од низа терористичких напада у срцу Европе довео је у питање спремност безбедносних тела да спречи трагедије, а највећи знак питања изнад полиције и обавештајних служби, уз велики притисак на власти, био је стављан изнад надлежних у Француској.

 

Извор: B92 / Informer.rs