Русија

ПУТИН ДЕЛИ УКРАЈИНУ ПО МОДЕЛУ ДВЕ НЕМАЧКЕ

Стручњаци оцењују да ни 200.000 руских војника није довољно за окупацију целе Украјине у дужем временском периоду

После три дана цео свет се и даље пита шта је циљ руског председника Владимира Путина, а према мишљењу аналитичара, сврха специјалне војне операције, како Кремљ назива рат са суседном земљом, могла би да буде подела Украјине по моделу Западне и Источне Немачке након Другог светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова подела тада је означила почетак Хладног рата, који се сада вратио у Европу с почетком руско-украјинског сукоба. Руски стручњаци су након почетка агресије у четвртак прогнозирали да би њен циљ могао да буде остварен за пет дана.

– Толико времена потребно је за главне акције ван великих градова. Судећи по ономе што се сада дешава, може се ослободити исток, центар и југ (Украјине). Највероватније ће бити направљен и коридор за Придњестровље – казао је Дмитриј Абзалов, председник Центра за стратешке комуникације, мислећи на регион Молдавије, у којем локални Руси не признају власт Кишињева и где се такође налазе руске трупе.

Василиј Кашин, директор Центра за свеобухватне европске и међународне студије, оценио је да је „потребан маневар ван Донбаса да би се опколиле снаге које Украјина има на истоку и елиминисале“.

– У Донбасу делују најспремније украјинске снаге, које су тамо добро укопане. Може се претпоставити да брзо напредовање може бити ван Донбаса, где су густина и квалитет трупа нижи, као и засићеност територије утврђењима – објаснио је Кашин.

Карло Масала, професор међународне политике на Универзитету Бундесвера (немачке војске) у Минхену, казао је за Ројтерс да Русија од почетка агресије није покушала значајније слање трупа у западну Украјину.

– Ово нагомилавање руских војних снага, било да се ради о 160.000 или 200.000 припадника трупа, није довољно за окупацију Украјине у било ком дужем временском периоду. И даље сам уверен да је Путинов главни циљ заузимање Донбаса и копненог коридора до Криму, чиме ће одвојити ове области од Украјине и успоставити послушну владу у Кијеву – казао је Масала.

Ханс-Лотар Домрезе, пензионисани немачки генерал, тврди да Путин жели целу Украјину, али да му није неопходно да окупира целу земљу да би остварио циљ. Ројтерс преноси да би Путин могао са западном Украјином, где већина становништва говори украјински уместо руског, да успостави однос какав има с Белорусијом. Таквом стратегијом, уколико она Путину пође за руком, Москва би контролисала источну Украјину и целокупну украјинску морску обалу, али не и западну Украјину, чиме би избегла велике финансијске трошкове дуге окупације те области.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс