Русија

ЈЕЗИВО! Путин је запретио и другим државама: Ово су мете Русије!

Британски медији оптужили су председника Русије Владимира Путина да је изјавио да ће у случају да Шведска и Финска уђу у НАТО доћи до „штетних војних и политичких последица“.

Русија дели границу са Финском и морску границу са Шведском – а коментари су уследили након Путинове интензивиране инвазије на Украјину док покушавају да стигну до Кијева, пише The Sun

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка спољних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је јуче:

– Финска и Шведска не би требало да заснивају своју безбедност на штети безбедности других земаља, а њихово приступање НАТО-у може имати штетне последице и суочити се са неким војним и политичким последицама.

А након емитовања, Министарство спољних послова је на Твитеру додало:

„Сматрамо посвећеност финске владе војној политици несврставања као важан фактор у обезбеђивању безбедности и стабилности у северној Европи.

„Приступање Финске НАТО-у имало би озбиљне војне и политичке последице.

Многи то сада виде као директну претњу нордијским земљама – које су у том региону географски најближе Русији.

Верује се да је Путин напао Украјину након што се разговарало о томе да би земља могла да се придружи НАТО-у – доводећи војно присуство Запада на праг Русије.

И сада се упозорава да би слични потези Финске и Шведске потенцијално могли да изазову сличан бес код Путина.

Пре неколико дана, бивши заменик врховног команданта НАТО-а за Европу, генерал сер Адријан Бредшо, рекао је да ће, ако Путинови војници кроче на територије НАТО, чланице „заратити са Русијом“.

Ово ново Путиново упозорење долази након што су украјинске снаге заробиле „стотине“ руских војника у близини главног града Кијева, тврди један од посланика у земљи.

Свјатослав Јураш је говорио након што је покушај снага Владимира Путина да упадну у град преко ноћи пропао пред жестоким отпором.

Застрашујуће слике из украјинске престонице приказују запаљена возила, зграде разнесене пројектилима и пламен који осветљава ноћно небо.

Најмање 198 Украјинаца, укључујући троје деце, до сада је погинуло, а 1.115 је рањено, саопштила је украјинска влада.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс/The Sun