Издвајамо Свет

ОПШТА ПАНИКА У АМЕРИЦИ, КАТАСТРОФА УЖИВО: Ураган Ирма стиже брзином 282 км/х и носи све пред собом! (ВИДЕО)

Ванредно стање проглашено је у Порторику, на Америчким Девичанским острвима и целој Флориди

Ураган Ирма је ојачао па му је додељена категорија 5, а Национални центар за урагане је рекао да постоји велика шанса да ће погодити Флориду до краја ове недеље и током викенда. Истичу да је још увек рано да се одреди тачан смер његовог кретања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније данас, Амерички центар за урагане издао је упозорење за више подручја, делове Ливордових острва, Британска и Америчка Девичанска острва и Порторико, због јачања олује са могућим и по живот опасним ветром, таласима и бујицама.

Овај ураган дува брзином од 282 км на час, а упозорења од урагана већ су издале државе Порторико и Девичанска острва.

Очекује се да ће овај ураган донети снажне ударе ветра и опасне олује и таласе на ширем подручју Кариба, пре него што крене у правцу јужне Флориде крајем ове недеље.

Ураган Ирма ће највероватније погодити и Доминиканску републику, Кубу и Бахаме док буде путовао до Флориде.

Флорида

Гувернер Флориде Рик Скот је у понедељак прогласио ванредно стање за сваки округ како би локалне власти имале довољно времена да се припрема за надолазећу олују.

Скот сматра да је ураган Ирма „опасан по живот“ и да Флорида мора да буде спремна. Упозорења од урагана се обично издају око 36 сати пре очекивих првих ветрова.

Власти су упозориле да би ова опасна олуја могла да донесе 25 центиметара кише и да узрокује одроне и поплаве, уз таласе високе до седам метара, преноси АП.

Порторико

Предвиђа се да ће Порторико и Девичанска острва бити изложени киши и ветровима током среде, преноси абцнеwс.го.цом.

Кариби се припремају за надолазећу олују, а Порторико је чак мобилисао и Националну гарду.

На данашњој конференцији гувернер Порторика Рикардо Росело је упозорио на поплаве и нестанак струје. Власти су припремиле склоништа где могу да сместе око 62.000 људи.

Упозорио је да ће све одлуке које буду донете у наредних пар сати бити пресудне, истакавши да је то „питање живота или смрти“.

https://youtu.be/Acap3IrCYYk

Друга угрожена подручја

Раније данас, упозорења на ураган издата су на 12 острва, међу којима су Антигва, Барбуда, Ангвила, Монсерат, Сен Мартен, Саба, а упозорење значи да се ураган очекује у наредних 36 сати.

На Хаитију је издато упозорење да се ураган очекује у наредна три дана.

Званичници североисточних карипских држава отказали су авионске летове, затворили школе и апеловали на становнике да остану у својим кућним склоништима.

У последњих недељу дана то је други ураган на територији САД

 

Извор: Телеграф.рс