Издвајамо Србија

ЛОНЧАР ОДБРУСИО ЂИЛАСУ: Док други лажу најбоље што знају, ми радимо најбоље што умемо!

Фото: Јутјуб

Бивши градоначелник Драган Ђилас изјавио је да је актуелна власт „укинула трећи покушај вантелесне“ оплодње, а министар здравља Златибор Лончар истиче да је реч о још једној лажи представника пораженог режима, и да га изненађује спремност на злоупотребу осећања грађана, чак и оних најинтимнијих и најсензибилнијих

– „Знате, кад видите те људе који су добили децу из вантелесне, оно што смо радили, па их сретнемо у играоници са својом децом, па се они захваљују, показују ми те клинце и кажу – хајде опет. А, видим да је ова власт укинула тај трећи покушај вантелесне. Онда је та подршка мени битна“ – рекао је Ђилас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар здравља наводи да је то бесрамна лаж, те да чињенице говоре другачије:

– Чињенице говоре да је од 25. јуна 2016. године свим осигураницима основног здравственог осигурања у Србији омогућен бесплатни трећи покушај вантелесне оплодње. И то у пет државних клиника и у 11 приватних, које су склопиле уговор са РФЗО, што никада раније није био случај – рекао је Лончар за Тањуг и указао да је држава, уз то, сада повећала границу за трећи покушај и она је – 42 године.

Грађани Србије годинама су, истиче Лончар, били таоци политичара и тајкуна на власти, којима су интереси грађани били на последњем месту, а грађани су на изборима казнили такву политику и јасно показали шта мисле о тајкунским политичарима.

– Не изненађују зато покушаји тих поражених снага да лажима и обманама поново преваре грађане и пробају да се докопају прилике да опет пљачкају и државне буџете користе за личне интересе. Ипак, изненађује њихова спремност да злоупотребљавају осећања грађана, чак и она најинтимнија и најсензибилнија – истакао је он.

Уз податке о финансирању трећег покушаја вантелесне оплодње, Лончар подсећа да је 11. фебруара 2017. године, Правилником о измени и допуни Правилника о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2017. годину, утврђено право на лечење неплодности поступцима БМПО код жена до навршених 42 године старости у моменту започињања процеса БМПО.

– У 2017. години упућено је око 1.600 осигураних лица на процес лечења неплодности поступцима БМПО у здравствене установе у Плану мреже, а процес је завршен код око 800 осигураних лица. Истовремено, још 2.450 осигураних лица упућено је на процес лечења неплодности поступцима БМПО у приватне здравствене установе, а процес је завршен код 1.240 осигураних лица – прецизирао је Лончар.

Министарство ће, истиче Лончар, наставити са улагањем и унапређењем здравственог система, који је, после власти тајкунско-политичке коалиције, затечен као убедљиво најгори у Европи, јер то грађани, каже Лончар, а не тајкуни, очекују од актуелне власти.

– И ни једна бесрамна лаж нас неће на том путу зауставити – нагласио је.

Према његовим речима, већ током фебруара ове године очекује нас ступање на снагу подзаконских аката, који ће омогућити замрзавање јајних ћелија, ембриона и сперматозоида на терет средстава обавезног здравственог осигурања, како за установе у Плану мреже, тако и за установе Ван плана мреже.

– Док други лажу најбоље што знају, наше је да радимо најбоље што умемо – закључио је министар Лончар.

 

 

Извор: Тањуг