Издвајамо Свет

ПЕТРЕУС ПЛАЋА ДРАКОНСКУ КАЗНУ ОД 17.900.000 ЕВРА? Држава Србија чешља пословање компаније бившег шефа ЦИА!

Комисија за заштиту конкуренције сумња да је СББ, чији је власник Дејвид Петреус, незаконито повећавао цене услуга кабловске телевизије. Прете му казном од десет одсто годишњих прихода, који су у 2016. износили 179 милиона евра

Кабловском оператеру СББ, чији је власник бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, прети казна од чак 17,9 милиона евра јер је почетком године незаконито повећавао цене услуга, сазнаје ексклузивно Информер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петреусова компанија налази се под истрагом Комисије за заштиту конкуренције и ако се после детаљне анализе утврди да је злоупотребљавајући доминантан положај кршила прописе, платиће казну од десет одсто годишњих прихода, који су у 2016. години износили 179 милиона евра. Иначе, Петреус је власник СББ преко свог инвестиционог фонда ККР, који у Србији држи читаву медијску империју.

Подигли цене

Како сазнаје Информер, Комисија сада испитује због чега је тачно СББ, након прошлогодишњег преузимања оператера ‘Иком’, одлучио да корисницима од 1. јануара 2018. повећа цене услуга. СББ је, наиме, од Нове године за по 100 динара подигао цене накнаде за месечно одржавање и праћење кабловске телевизије, као и цену Д3и Старт пакета. Међутим, Комисија сумња да СББ није имао ниједан оправдани разлог за ово повећање цена. Како су за Информер потврдили у Комисији за заштиту конкуренције, они сада озбиљно испитују цео случај.

– Комисија је одобрила СББ-у да купи оператера „Иком“ у марту 2017. године, чиме је стекла доминантан положај на тржишту. СББ је зато дужан да у наредне две године Комисију за заштиту конкуренције редовно обавештава о променама цена пакета својих услуга и да то адекватно образложи. Ако Комисија утврди да је дошло до злоупотребе доминантног положаја од стране СББ тако што су незаконито и неосновано повећане цене услуга, казне према Закону о заштити конкуренције могу бити до 10 одсто укупног прихода ове компаније из претходне године – кажу у тој комисији.

Када се на сајту АПР-а погледају последњи доступни пословни резултати СББ-а, види се да је та компанија у 2016. години остварила приход од 179 милиона евра. То значи да би Комисија, уколико утврди ове неправилности, СББ могла да казни са чак 17,9 милиона евра (израчунато према просечном курсу од 123,12 из 2016. године)! С друге стране, у компанији СББ јуче нису нашли времена да одговоре на Информерова питања о читавом случају.

Обмањују грађане

Стручњаци кажу да СББ има доминантан положај у односу на друге оператере у Србији и да своју пословну политику не сме да заснива само на јурењу профита. Економиста Љубодраг Савић каже да се СББ иначе понаша на антитржишни начин јер прави уговоре на 24 месеца, у којима грађани ни не знају шта су заправо потписали.
– Они себи дају ексклузивно право да могу да мењају програмску шему, повећавају цену услуга и то раде без икакве сагласности корисника. Све ово није по закону јер се облигациони уговор, какви су и ови између оператера и потрошача, не може мењати без сагласности и воље обе стране – каже Савић.

Он додаје да је некоректно и то што уколико корисник жели да раскине уговор пре истека рока, СББ му буквално отима паре из џепа јер и то мора да плати.
– Њихова цела пословна политика се заправо своди на то да народ нешто потписује и тако даје мандат и одрешене руке оператеру да ради шта хоће. Због тога је, према мом мишљењу, вест да ће Комисија за заштиту конкуренције да санкционише овакво понашање изузетно добра и јако ме радује. То значи и да је РАТЕЛ почео да ради свој посао и да ће овај, али и други, мањи кабловски оператери морати да воде рачуна о својим корисницима, а не само о свом профиту – каже Савић.

Спасић: СББ крши законе, они су као хоботница

Марио Спасић, генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције, каже да СББ крши законе о конкуренцији и заштити потрошача.

– СББ је као хоботница пустио пипке на српско тржиште и ту ситуацију на најгори начин користи да профитира од својих корисника. И лаик може да закључи да СББ има доминантан положај међу кабловским оператерима и казна која им прети јесте адекватна. Они ни у овој години нису предузели мере да смање монопол већ су се и проширили. Због тога би требало да се размотри и укидање дозволе овог оператера – каже Спасић.

 

 

Извор: Н. Секулић – М. М. Дудуковић – Информер