Свет

СРБИЈА ИМ ЈЕ ГЛАВНО ОДРЕДИШТЕ! 30 милиона миграната хрли ка Европи?! Упаљени сви аларми, више ништа не може да их заустави!

Председник Турске Реџеп Таијип Ердоган изјавио је данас да ће Турска можда морати да отвори руту за мигранте у Европу, ако Анкара не добије довољно међународне подршка у решавању проблема са сиријским избеглицама.

У говору у Анкари, Ердоган је такође рекао да је Турска одлучна да створи „сигурну зону“ на североистоку Сирије у партнерству са Сједињеним Државама до краја септембра, али је спремна и да делује самостално ако то буде потребно, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према незваничним информацијама у Турској се налази око 30 милиона миграната који су спремни да похрле у Европу.

Нема сумње да би у том случају једно од главних одредишта милиона људи била и Србија.

– Без придржавања споразума између Европске уније и Турске о миграцијама, Европа би била суочена са озбиљним миграционим притиском са југа – изјавио је почетком маја ове године министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто и додао да „безбедност Европе данас почиње у Турској“.

Сијарто је тада изразио захвалност Мађарске на улози Турске коју има у гарантовању безбедности Европе.

Он је рекао да, у великој мери захваљујући Турској, „30-35 милиона људи у суседству Европе који су у позицији да крену на континент у било ком тренутку – то још нису учинили“.

Турска се брине о 4,5 милиона миграната, не дозвољавајући им да крену у ЕУ, истакао је Сијарто.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс