Србија

СТРАВИЧНО! Запад сковао паклени план: Нападните Србе са свих страна! Ево о чему се ради!

Фото: Јутјуб

У овом моменту, Срби су на разне начине нападнути свуда где живе – у Црној Гори, на Косову и у Републици Српској! У Црној Гори је у току покушај отимања светиња СПЦ, а у Српској покушај крађе земљишта.

На КиМ новокомпоновани лидер Албанаца Аљбин Курти, који машта о великој Албанији, ових дана оптужује Србе за геноцид, чиме јасно ставља до знања да њихов досадашњи тежак положај може постати још гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због више него озбиљне ситуације у којој се нашао српски народ, лидери Срба са поменутих територија у суботу ће у Београду разговарати са председником Александром Вучићем.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, рекао је да ће упозорити Вучића и да неко жели да од Србе у свим земљама у којима живе направи реметилачки фактор! Он је изјавио и да је циљ најновије одлуке Уставног суда о пољопривредном земљишту БиХ само отимање имовине Српске, те да је тај суд БиХ за њега окупациони суд који жели да Српској ускрати сва права. Закључио је на крају да је Српска због свега тога кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка.

– Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други, јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора. Овде је реч о отимачини земљишта РС, којим сада одједном треба да управљају заједничке институције. РС може да трпи и буде угушена или да крене путем самосталности. Од Александра Вучића ћу тражити разумевање за ситуацију у којој се налазимо. Рећи ћу му да су Срби нападнути у Црној Гори, на КиМ, у РС, да не причам о Федерацији, и да сви желе од нас да направе реметилачки фактор – изјавио је Додик.

И Небојша Човић, некадашњи председник Координационог тела за КиМ, приметио је да постоји покушај да се направи пројекција да „тамо где има Срба има и проблема“. Нагласио је и да је обавеза Србије да брине о свим Србима где год да се налазе.

– Свуда где су Срби почињу да се отварају проблеми. Имамо причу са Црном Гором, где Мило Ђукановић покушава да покаже да је још потребан и међународној заједници и НАТО у заштити од великосрпског национализма и од, како каже, малигног утицаја СПЦ. Потом видимо ово што се последњих дана отворило у БиХ. Имамо пројекцију да тамо где имаш Србе имаш и проблем. Наше руководство мора све то да издржи, до сада се држало сасвим пристојно, иако то уопште није једноставно и није лак посао – закључио је Човић.

Историчар Немања Старовић за „Ало!“ наглашава да притисак којем је наш народ изложен широм региона показује да српско питање морамо посматрати на целовит, интегралан начин, ако ни због чега другог, онда због тога што га управо тако посматрају наши противници.

– Историјски процеси кроз које тренутно пролазимо указују на то да се ближи време у којем ће и наш народ коначно добити одговор на оно логично, здраворазумско питање – зашто само Србима није дозвољено све оно на шта су право добили сви други народи у региону, било да се ради о праву на самоопредељење или заштиту међународно признатих граница. Но чекајући те одговоре не смемо наседати на провокације оних који би желели да поремете динамику која им не иде у прилог, свесни да српско национално питање на Балкану може и мора бити решено искључиво мирним путем и методама које су примерене 21. веку – закључује наш саговорник.

Бакир: Нећемо попустити ни по цену кризе!

Бакир Изетбеговић, председник СДА и заменик председавајућег Дома народа ПС БиХ, изјавио је да његова странка ни по коју цену неће попустити под, како каже, притиском Српске да се промени закон о Уставном суду, чак ни по цену нове кризе.

Изетбеговић тврди да Република Српска покушава да узме оно што јој одговора, као са, како каже, шведског стола, а оно што не одговара покушава да игнорише или уклони, све с циљем да се омогући доминација ентитета над државом.

 

Извор: Ало.рс