Издвајамо Свет

ПАКЛЕНИ ПЛАН БАРАКА ОБАМЕ: Покушава да испровоцира сукоб са Русијом да предухитри Трампов улазак у Белу кућу!

Амерички председник Барак Обама покушава да испровоцира сукоб са Русијом пре него што новоизабрани председник Доналд Трамп ступи на дужност у Белој кући, каже професор Џејмс Петрас, амерички писац и политички аналитичар.

Професор Петрас, који је написао неколико књига о међународним политичким питањима, је то изјавио у телефонском интервјуу за Пресс ТВ у суботу, након што је америчка војска послала 620 препуних контејнера муниције у Европу, највећу појединачну пошиљку у последње две деценије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према извештајима, тешко оптерећени контејнери су крајем октобра стигли у луку Норденхам на северу Немачке. Контејнери ће бити транспортовани на стовариште за складиштење и дистрибуцију ка другим локацијама широм Европе, наводи се у саопштењу америчке војске.

Прошле недеље је Пентагон најавио распоређивање најмање 6.000 америчких војника и тешких оклопних једница у Источној Европи следеће године да се супротставе “агресивној“ Русији.

 

Професор Петрас је рекао да америчка “политика наоружавања Европе, посебно се фокусирајући на Немачку, представља Обамин покушај да предухитри било какве потезе новоизабраног председника Трампа, који је посвећен преговорима са Русијом, укидању санкција и смањењу војне тензије.“

Он је изјавио: “Ово је агресиван потез Обаме, провокативан потез, нека врста поновног покретања Хладног рата, и мислим да ће бити или промењен или ограничен када Обама оде са власти.“

“Ја мислим да је ово Обамин потез стварања напетости, део његове историје демонизације Русије и изазивања могућег сукоба, који има нуклеарне последице,“ додао је аналитичар.

“Мислим да је изненадност овог потеза директна реакција на Трампове ближе односе са председником Путином,“ рекао је Петрас.

“Мислим да је ово Обамин очајнички потез и свакако је у складу са оним што би Хилари Клинтон урадила, а никако у складу са Трамповом политиком помирења са Русијом и притиском на Европу да плати своје оружје и све програме,“ закључио је научник.

 

Односи између Вашингтона и Москве су већ на својој најнижој тачки, још од краја Хладног рата 1991. године, углавном због кризе у Украјини. САД и њени савезници оптужују Москву да шаље трупе у источну Украјину у знак подршке про-руским снагама. Москва је дуго негирала умешаност у украјинску кризу.

Односи између САД и Русије су се додатно погоршали када је Москва прошле године покренула ваздушну офанзиву против Даесх терориста, од којих су многи обучавани од стране ЦИА-е за борбу против сиријске владе.

Прошлог месеца је Русија померила нуклеарне ракетне лансере са дометом на три балтичке земље, за шта су амерички званичници рекли да је то био гест да изразе незадовољство западним војим савезом НАТО.

Крајем октобра, Русија је представила слике нове интерконтиненталне блистичке ракете назване Сатана 2, за коју се каже да може носити до 15 одвојених бојевих глава, довољно моћних да униште подручје величине Тексаса.

У септембру су три америчка нуклеарна бомбардера дугог домета летела над источном Европом да би учествовали у војним вежбама НАТО-а. Овакви догађаји могу изазвати нуклеарни сукоб између две земље.

 

Извор: Wебтрибуне.рс